Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’de Geniş Ailelerin Yüzde 25,7’si Yoksulluk Sınırının Altında Yaşıyor

  Türkiye İstatistik Kurumu

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçları, geniş ailelerin ekonomik zorluklarını ortaya koydu. Araştırmaya göre, geniş ailelerin yüzde 25,7’sinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirlendi.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk oranı, 2023 yılında yüzde 21,7 olarak gerçekleşti. Hanehalkı tiplerine göre incelendiğinde, tek kişilik hanehalklarının yüzde 13,7’sinin, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının yüzde 21,6’sının, geniş ailelerin yüzde 25,7’sinin ve çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarının yüzde 13,6’sının yoksulluk sınırının altında olduğu görüldü.

Araştırma sonuçları, konut mülkiyeti ile yoksulluk arasındaki ilişkiye de ışık tuttu. 2023 yılında, kendilerine ait bir konutta yaşayanların oranı yüzde 56,2 olarak tespit edildi. Kiracı olanların oranı yüzde 27,8 iken, lojmanda oturanların oranı yüzde 0,9 olarak belirlendi. Kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,1 oldu.

Konut mülkiyeti ve kira ödemeleri, hanehalklarının ekonomik durumu üzerinde önemli bir etkiye sahip. Kendi evinde oturanların oranının yüksek olması, hanehalklarının kira yükünden kurtulmalarını sağlarken, kiracı olanlar için bu durum ciddi bir maddi yük oluşturuyor.

Ağustos Gerçe