Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’de bir ilk Tohum Festivali Aksaray’da

Aksaray’da ve Türkiye’de ilki

Aksaray’da ve Türkiye’de ilki gerçekleşen Tohum Festivali, Aksaray’da Ziraat Odası koordinatörlüğünde düzenlendi.

Aksaray Ziraat Odası Hizmet Binası Bahçesinde düzenlenen Tohum Festivali, üreticilerin ve çiftçilerin yoğun ilgisini gördü. Türkiye’nin pek çok şehrinden tohum firmalarının katılım sağladığı festivale, Aksaraylı çiftçiler ve üreticiler tarafından rağbet yüksekti. 19-20 Eylül tarihlerinde iki gün boyunca Aksaray’da üreticilerin ve firmaların buluşturulacağı festivale Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak katılım sağladı. Başkan Koçak, bu yıl ilki gerçekleşen Tohum festivali ile birlikte çiftçilerin, tohum seçimi konusunda doğru tercihler yapabilmeleri adına önemli bir uygulamayı hayata geçirildiğini dile getirdi.

Festivalin ilk gününde yoğun bir katılım ile açılışın yapılmasının ardından konu hakkında açıklamada bulunan Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Şu an ekim sezonu olduğundan dolayı Aksaray Ziraat Odası olarak tohum firmalarıyla Aksaray çiftçilerimizi buluşturalım dedik. Tabii gelen tohum firmalarımız ana firmalar, tohumları üreten firmalar. Türkiye’de ilkini gerçekleştirdiğimiz Tohum Festivali Aksaray’da da şu anda ciddi şekilde rağbet gördü. Ben özellikle katılan firmalarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye’nin dört bir tarafından geldiler. Tekirdağ, Konya, Adıyaman, Ankara ve daha birçok ilimizden firmalar geldi. Üreticilerimiz de rağbet gösteriyor. Burada üreticilerimiz tohumları gözleriyle görsünler, bilinçlensinler, verimli ve kaliteli tohum eksinler diye çiftçiyi ve tohum firmalarını buluşturduk” sözlerine yer verdi.

Türkiye’de ve Aksaray’da ilki düzenlenen Tohum Festivaline; Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Milletvekili Hüseyin Altınsoy, Belediye Başkanı Evren Dinçer, İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Tüzün, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Tarım İl Müdürü Bülent Saklav, İl Müftüsü Veysel Işıldar, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, AK Parti İl Başkanı Hamza Aktürk, MHP İl Başkanı Burhanettin Karataş, kurum müdürleri, çitçiler, firmalar ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

 

Tohum Festivali açılışında konuşma yapan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Emektar, üretken, çiftçilerimiz ve burada emek sarf ederek görev yapan tüm firmalara hoş geldiniz demek istiyorum. Aksaray her yönüyle enerjisini birleştiriyor. Bu birlik ve beraberlik bana ve ekibime ayrıca bir enerji veriyor. Aksaray ilimizin büyük bir potansiyeli var. İnşallah bunu icraatlar ve üretime çevirerek Aksaray’a büyük katkılar sağlayacağız. Şimdi baktığımız zaman Aksaray gerçekten bir üçgen üzerinde; sanayi, tarım ve turizm. Bu üçünü birbirinden ayırmak mümkün değil. Birinde olacak bir hamle diğerini de etkiliyor. Sanayi konusunda baya bir ilerleme var. Tarım ise bambaşka. Aksaray, tarım konusunda zengin bir ilimiz. Topraklarımız çok geniş. Çok önemli ve bereketli topraklarımız var. Tabii tohum, adı üzerinde tohum yani gen. Gen ne kadar güçlü olursa üretimin kalitesi de o kadar yüksek olur. Bu topraklara mahsus bir su sıkıntısı var hepimiz biliyoruz. Demek ki su sıkıntısına paralel olacak şekilde üretim yapmamız gerekiyor” ifadelerine yer vererek Aksaray’ın tarım konusunda önemli bir noktada olduğu vurgusunu yaptı.

Vali Kumbuzoğlu, sözlerinin devamında, “Sel felaketi normalde Aksaray gibi bölgelerde yaşanmıyor. Fakat nadiren de olsa olabiliyor. Bunun için önlem almamız her zaman gerekiyor. Bizler Valilik olarak sizlerin her zaman yanındayız. Burada gerçekten bütün yüreğimle söylüyorum, bu yörenin evladıyız. Dolayısıyla aynı gemide gidiyoruz. Ben herkesin güzel fikrini gerçekten duymak istiyorum. Bu festival de büyük değer taşıyor. Aksaray Belediyesi Başkanımız Evren Dinçer de söylediği gibi Aksaray’a bir farkındalık getirdi. Gençlerimiz sadece ders çalışan bir vizyondan ziyade sahaya inen, dokunan, gören ve vizyon geliştiren bir ortamla buluştular. Geleceğimizi idare edecek olan gençlerimiz için bu festivaller çok kıymetli. Aynı şekilde Bilim Festivali de öyle. Ne kadar konuşursak konuşalım bu festivaller işin vizyon tarafı. O zaman ne yapacağız, bu festivallerin çeşitliliğini artıracağız. Burada da tohum alanında stantlar var ve bu stantları dokunarak göreceğiz. Aksaray’ın ata tohumunu, tarımını dünyada tanınır bir konuma getireceğiz hep birlikte. Bol ve bereketli üretimler diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de ve Aksaray’da ilki düzenlenen Tohum Festivali açılışında konuşma yapan Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, “Gerçekten güzel bir proje. Emin Başkanı ben tebrik ediyorum, heyecanlandıran bir proje. Aksaray ilkleri yapmaya alıştı. Evren başkanım birkaç gün önce büyük bir organizasyonla bilim festivalini gerçekleştirdi. Şimdi de Tohum Festivaliyle karşı karşıyayız. Şehrimiz hem sanayi hem de tarım anlamında büyüyor, gelişiyor. Sanayi anlamında biliyorsunuz, OSB’lerimiz bütün ilçelerimizde faaliyete geçmek üzere. Altyapıları tamamlanmak üzere ve şu an merkezde 15 bine yakın çalışanlarımız var. Aksaray bir taraftan üretmeyi öğrendi, bir taraftan da ihraç etmeyi öğrendi” diyerek sözlerine başladı.

Milletvekili Altınsoy sözlerinin devamında, “Tarımsal anlamda da hem ziraat odamızın hem de borsamızın destekleriyle gerçekten çok büyük, üreten çiftçilerimiz var. Hem de hükümetimizin destekleriyle TKDK’dan yararlanan çiftçilerimiz var. Tabii burada Tarım İl Müdürümüz Bülent Bey’in de hakkını da vermek lazım. Şehrimiz güzel işlere imza atmaya devam ediyor. Tabii, pandemi döneminde gıdanın ne kadar önemli olduğunu, gıdaya dünyanın ne kadar ihtiyacı olduğunu hep beraber gördük. Bu manada da Aksaray, tarımsal üretimde belli potansiyeli olan bir ilimiz. Bu başarıyı devam ettirmenin gayretinde olacağız. Ben firmalarımıza özellikle yerli ve milli üretim yapan firmalarımıza teşekkür ediyorum. Katılan bütün firmalarımıza da teşekkür ediyorum. Hükümet olarak yine çiftçilerimizin yanında olacağımızı beyan ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Tohum Festivali açılışı sırasında konuşan Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Aksaray’ımız son yılarda atağa kalktı. Yapmış olduğu işler sergilemiş olduğu ürünler, üretmiş olduğu mamuller, totalde tüm hepsine bakıldığında Aksaray’ın tanıtımın, Aksaray’ın vizyonun Aksaray’ın gelişmesinin göstergesidir. Ülkenin dört bir yanından firmalar gelmişler, burada ürünlerini sergiliyorlar. Aksaray’da teşvik ediyorlar ve çiftçilik sektörüne, tarım sektörüne bir yenilik katmaya çalışıyorlar. Aksaray’ımızda sergilenen tohumların yüzde 80-90 Aksaray’ımız da üretiliyor. Aynı zamanda Türkiye’de ki tohumların birçoğu da yüzde 90-95 oranında da yerli tohumlarımız olduğu ifade ediliyor. Yani böyle tohumlarımız dışarıdan, dış ülke menşei, tarım ülkelerinden olmadığını biz böylelikle öğrendik. Anlamış bulunuyoruz. Sağ olsun bu farkındalığı oluşturduğu için başkanımızın vizyonuna, girişimciliğine bu organizasyonu yaptığı için kendisine ve ekibine teşekkür ediyoruz. Tabi Aksaray’ımızda çiftçilerimiz de yenilik var nerede yeni bir şey yapılıyor hemen oradalar kendilerini orada gösteriyorlar. Bugün de bakıyoruz hepsi buradalar. İnşallah bugün Aksaray’ın tarımı konuşacağız, tohumu konuşacağız çiftçileri konuşacağız ve bu birkaç gün sürecek ve sektöre değer katacak. Güzellik katacak inşallah. İl dışından gelen, ilimiz içerisinde bu fuar da sergi açan tüm çiftçilerimize, tarım sektörü temsilcilerimize teşekkür ediyoruz. Allah birlerini bin yapsın işlerini güçlerini rast getirsin diye dua ediyoruz. Aksaray’ımız artık sadece tarımsal üreten değil aynı zamanda tohumuna üreten de bir şehir haline geldiğini burada görmüş, gözlemlemiş oluyoruz. İlerleyen zamanlarda daha güzellerini daha büyüklerini daha kapasiteli olanlarını yapmak dileğiyle bu başlangıcında onlara bir ışık tutmasını, vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Haber Ağustos Gerçe