Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’de bebeklere en çok bu hangi isimler verildi; İşte o isimler

TÜİK’in verilerine göre 2024 yılında doğan bebeklere en çok verilen erkek ismi Alparslan, kız ismi ise Defne oldu. Aynı yılın en yaygın çocuk isimleri arasında Yusuf ve Zeynep başı çekti. Çocuk bağımlılık oranı ise %30,6 olarak belirlendi.

TÜİK’in verilerine göre 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin doğum ve nüfus istatistiklerini yayımladı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, 2024 yılında doğan erkek bebeklere en çok verilen isim “Alparslan” oldu. 8 bin 88 bebeğe bu isim konuldu. Alparslan’ı 5 bin 683 bebekle “Göktuğ”, 4 bin 880 bebekle “Yusuf” takip etti.

Kız bebeklerde ise “Defne” ismi zirvede yer aldı. 7 bin 466 bebeğe Defne ismi verilirken, 7 bin 347 bebeğe “Asel”, 6 bin 540 bebeğe ise “Zeynep” ismi kondu. Bu veriler, geleneksel isimlerle modern isimlerin harmanlandığı bir isim tercih eğilimine işaret etti.

0-17 Yaş Grubunda En Yaygın İsimler Yusuf ve Zeynep

TÜİK’in açıkladığı veriler, sadece yeni doğanlar için değil, tüm çocuk yaş grubunu kapsayan isim tercihlerini de gözler önüne serdi. Türkiye genelinde 0-17 yaş grubunda en yaygın erkek isimleri sırasıyla “Yusuf”, “Mustafa” ve “Ömer” olurken; kız çocuklarında “Zeynep”, “Elif” ve “Ecrin” isimleri öne çıktı. Bu durum, Zeynep ve Yusuf’un uzun yıllardır popülerliğini koruduğunu gösterdi.

Çocuk Bağımlılık Oranı %30,6 Oldu

TÜİK’in aynı raporunda çocuk bağımlılık oranına dair veriler de yer aldı. Çocuk bağımlılık oranı, çalışma çağındaki (15-64 yaş) her 100 kişi başına düşen 0-14 yaş aralığındaki çocuk sayısını ifade ediyor. 2024 yılı itibarıyla bu oran %30,6 olarak kaydedildi. Yani, her 100 yetişkin için yaklaşık 31 çocuk bulunuyor.

Toplam yaş bağımlılık oranı ise %46,1 olarak hesaplandı. Bu oran, çocukların yanı sıra yaşlı bireylerin de dahil olduğu 0-14 ve 65 yaş üstü grupların toplamının, çalışma çağındaki nüfusa oranını yansıtıyor. Bu veriler, Türkiye nüfus yapısının hâlen genç ağırlıklı olduğunu, ancak yaşlanma sürecinin başladığını da ortaya koyuyor.

Haber Merkezi