Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türk Sineması İçin Tarihi Destek: 2024’te 186 Milyon Lira Dağıtılacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk sinemasına verilen desteklemelere yönelik açıklamalarda bulundu. Bakanlık uzun metraj ve çekim sonrası türlerindeki 30 projeye toplamda 141 milyon 500 bin lira destek sağladığını açıkladı.

Sinema Destekleme Kurulu tarafından belirlenen Türk sinemasının gelişiminde etkin rol üstlenen destekler çerçevesinde sekiz tanesi “İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım”, on yedi tanesi “Uzun Metrajlı Sinema Film Yapım” üç tanesi Ortak Yapım” ve iki tanesi “Çekim Sonrası” türlerinden oluşan projelere yer verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgesel, senaryo ve diyalog yazımı, kısa filmi, animasyon gibi film gösterisi türlerinden olan 2024 yılında 44 milyon 891 bin TL destek veriliği açıkladı.

Uzun metraj ve çekim sonrasına verilen destek ise 141 milyon 500 bin TL 2024 yılında bugüne kadar sinema sektörüne verilen destek ise 186 milyon 391 bin TL olduğu belirtildi.

Sinema Destekleme Kurulu tarafından uzun metrajlı kurgu film yapım, ortak yapım, çekim sonrası ile dağıtım ve tanıtım destek türlerindeki başvurularının değerlendirileceği toplantı Eylül ayında yapılacak.

Bakanlık destek alan projeler arasında, ; yönetmen Mustafa Kara’nın “Kalandar Soğuğu” filmi, fotoğraf sanatçısı  Ara Güler’in Fatma Ela Alyamaç ve Aren Perdeci’nin üstleneceği “Merhaba” adlı filmleri öne çıkarıldı.

Ayrıca, Yüksel Aksu’nun “Bak Postacı Geliyor”, Emre Konuk’un “Halid Bin Velid: Allahın Kılıcı”  filmleri Berlin ve Sundance Film Festivallerinden ödül alan Türk-Ukrayna ortak yapımı Klondike’ın yapımcısı Mehmet Bahadir Er bu kez “Toz Baba Tekkesi” adlı projede yer alacak.

Uzun metraj animasyon projeler arasında ise yönetmenliği Semih Turalı ve Halil Öztürk gerçekleştirecek olan Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan üçlemenin ilk filmi olan “Mustafa” ile Atatürk’ün çocukluk dönemi animasyon filmi yer aldı.

Bakanlık tarafından yapılacak olan değerlendirmeleri yakından takip etmek isteyenler ise, Kültür ve Turizm Bakanlığının sinema desteklerine Sinema Genel Müdürlüğünün https://sinema.ktb.gov.tr/TR-373794/2024-4-sayili-sinema-destekleme-kurulu-karari-aciklandi.html   internet adresinden erişebilecek.

Fatma Altınok