Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Turan Yaldır: Çiftçiye Ekme!Demek Hangi Vicdana Sığar?

  Aksaray Milletvekili Turan

 

Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan arpa ve buğday taban fiyatlarını sert bir dille eleştirdi. Yaldır, açıklanan fiyatların çiftçinin artan maliyetleri karşısında yetersiz kaldığını ve çiftçilerin bu şartlar altında üretim yapamayacaklarını belirtti.

Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlenen arpa ve buğday taban fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yaldır, açıklanan fiyatların beklentilerin ve maliyetlerin çok altında olduğunu belirterek, çiftçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

“Son bir yılda; enflasyon %75, motorin %109, ekmek %150 artarken, Türk çiftçisi girdi maliyetlerinde %200’lere varan artışlar altında ezilirken, çiftçimiz ÇKS çilesi çekerken, üç kuruş tarımsal desteklemelerini aylar sonra güç bela alabiliyorken, hasat ettiği mahsulünü ağzına kadar dolu TMO depolarına dökmek için randevu çilesi çekerken, arpa taban fiyatını %3.5 zam ile 7.250 TL, buğday taban fiyatını %12 zam ile 9.250 TL gibi akıl dışı bir artış ile açıklamak, hangi akla, hangi vicdana sığar?” diye sordu.

Açıklanan taban fiyatların Türk çiftçisine “Ekme!” demek olduğunu belirten Yaldır, çiftçilerin TMO’dan randevu alamadıkları için arpa ve buğdaylarını satamadıklarını ya da randevu alabilseler bile mahsullerinin TMO tarafından kabul edilmediğini söyledi. Bu durumda çiftçilerin, tüccarlara ürünlerini yok pahasına satmak zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

Yaldır, “Alınan bu yanlış karardan çiftçilerimiz toprağa küsmeden derhal dönülmeli, hububat taban fiyatları artan girdi maliyetleri ve piyasa koşulları göz önünde bulundurulup, hakkaniyetli olarak artırılmalıdır” dedi.

Bu açıklamalar, tarım sektöründe yaşanan sıkıntıların ve çiftçilerin karşı karşıya olduğu zorlukların bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. Çiftçiler, TMO’nun belirlediği fiyatların revize edilmesini ve daha adil bir destek sağlanmasını talep ediyor.

Hakan Hidayet Deniz

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin
Sıradaki Haber Aksaray Ziraat Odası Başkanı’ndan Flaş Çıkış: Enflasyon %75, Fiyat Artışı %3! Bu Gülünç!