Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı Ocak ve Şubat aylarında iç ticaret, haksız fiyat uygulamaları ve tüketici haklarını koruma kapsamında kapsamlı denetimler yaptı. Denetimler sonucunda Türkiye genelinde toplam 85.238 gerçek ve tüzel kişi denetime tabi tutuldu. Haksız rekabet ve fahiş fiyat uygulamaları nedeniyle 17.395 firmaya 455 milyon TL idari para cezası kesildi.
Özellikle gıda, tekstil, oyuncak ve deterjan gibi tüketici ürünleri üzerine yoğunlaşan piyasa gözetimi kapsamında 821 firma denetlenerek, tespit edilen aykırılıklar nedeniyle 75 gerçek ve tüzel kişiye 7,9 milyon TL ceza verildi. Ayrıca, tüketicilerin günlük hayatta sıklıkla karşılaştığı abonelik sözleşmeleri, mesafeli satış sözleşmeleri ve taksitli ödemeler gibi konularda yapılan denetimler sonucunda 138,6 milyon TL idari para cezası uygulandı.
Aksaray’da Denetimler Artırıldı!
Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ticaret İl Müdürlükleri, Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Aksaray’da da yoğun denetimler gerçekleştirdi. Aksaray Ticaret İl Müdürü Ünal Aksoy, şehir genelinde yılın ilk iki ayında 190 market, restoran ve kafede denetimler yapıldığını açıkladı. Bu denetimlerde 18 bin ürün incelendi ve yaklaşık 250 bin TL’lik cezai işlem uygulandı. Ramazan ayında denetimlerin artırılacağını belirten Aksoy, ek personel görevlendirilerek daha sıkı kontroller yapılacağını ifade etti.
Ticaret Bakanlığı, özellikle Ramazan ayıyla birlikte temel gıda ürünlerinde fırsatçılığı önlemek amacıyla denetimlerini daha da sıklaştırmayı planlıyor. Tüketicilerin mağdur olmaması için yapılan bu denetimlerin önümüzdeki aylarda da devam edeceği vurgulandı.
Fatma Altınok