Bu kapsamda, lisans eğitimini Türkiye’de tamamlayıp daha sonra yurtdışında uzun süreli ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsıyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) mezun kayıtları ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden (NVİGM) temin edilen verilerle birlikte Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ve Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) bilgiler esas alındı.
Yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2015 yılında yüzde 1,6 iken, 2023 yılında yüzde 2,0 olduğu kaydedildi. 2023 yılında yükseköğretim mezunu kadınların beyin göçü oranı yüzde 1,6, erkeklerin beyin göçü oranı ise yüzde 2,4 olduğu görüldü.
En yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanları bilişim ve iletişim teknolojileri yüzde 6,8, mühendislik, imalat ve inşaat yüzde 4,4 ve doğa bilimleri, matematik ve istatistik yüzde 2,6 olarak gerçekleşti.
Mezunların beyin göçü oranlarına bakıldığında ise durum, en yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programları sırasıyla, moleküler biyoloji ve genetik yüzde 17,9, biyomühendislik yüzde 10,2, işletme mühendisliği yüzde 9,8 oldu. Ayrıca elektronik mühendisliği yüzde 9,1, matematik mühendisliği yüzde 8,9 ve bilgisayar mühendisliği yüzde 8,4 olduğu kaydedildi.
Bir lisans programını tamamlayanların göç etmek için tercih ettikleri ilk beş ülke ise;
Amerika Birleşik Devletleri yüzde 21,), Almanya yüzde 17,5 Birleşik Krallık yüzde 11,2, Hollanda yüzde 6,9 ve Kanada yüzde 4,9 olarak belirlendi.
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’ya göç eden mezunlar içinde en büyük paya sahip lisans programı işletme olduğu görüldü. Buna karşılık Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda’yı en fazla tercih eden mezunlar bilgisayar mühendisliği bölümünden olduğu görüldü.
Fatma Altınok