Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Tıp Fakültesi hem fiziki alan hem akademik kadro hem de yöntemsel uygulamalarla birlikte büyüyor ve gelişiyor. Sınav sistemi, laboratuvarlar, rehberlik çalışmaları, dersler, eğitimi desteleyen paneller… Kısa süre içinde Fakülteye pek çok yenilik entegre edildi. Dekan Prof. Dr. Servet Gölgeler, yapılan yenilikler hakkında Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş’a bilgiler aktardı.
– ASOS ile Sınavların Detaylı Analizleri Yapılabilecek –
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Servet Gölgeler, gençlerin, tıbbın temel ilkelerini öğrenmeye başlayacağı tüm ortamları olabilecek en üst düzeyde geliştirme çabasında olduklarını söyledi. Hekimlerin insan hayatına ve toplum sağlığına doğrudan temas eden bireyler olduğunu dile getiren Gölgeler, öğrencilerin eğitim sürecinde karşılaşabileceği zorlukların üstesinden gelebilmeleri adına en iyi ortamları hazırlamaya çalıştıklarını ve önemli mesafeler kat ettiklerini vurguladı. Yaptıkları çalışmaların başında Akademik Sınav Otomasyon Sistemi’nin (ASOS) geldiğini anlatan Dekan Gölgeler, bu sistemin büyük ve köklü üniversitelerde kullanılan bir sistem olduğunu iletti. ASOS ile öğrencilerin sınav sonuçlarına erişmenin çok ötesinde, sınavın detaylı analizlerine de erişebileceğine dikkat çeken Prof. Gölgeler, “Sistem sayesinde sınavla ilgili tüm maddelerin geçerlilik ve güvenlik analizleri yapılabilecek; böylece ölçme ve değerlendirme çok daha doğru olacak. Ayrıca öğrenciler ve akademisyenler dersler özelindeki başarılarını tek tek görebilecekler” dedi. Gölgeler, uygulamanın ulusal çekirdek müfredata uygun olduğunu da belirtti.
– Laboratuvarlardaki Kemik ve Maket Eksikleri Giderildi –
Sözlerinin devamında laboratuvarlar özelinde yaptıkları yeniliklerden bahseden Dekan Servet Gölgeler, histoloji, embriyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji, genetik, patoloji, biyokimya gibi laboratuvarlarda verilen eğitimlerdeki grup sayısını azalttıklarını iletti. Daha önce 60’lı gruplar halinde eğitimler verildiğini ve bunun da bir takım aksamalara sebep olabildiğini anımsatan Gölgeler, “Laboratuvarlar çok kalabalıktı ve eğitimler yeterince verimli olamayabiliyordu. Bu yıl sayıyı 30’a düşürdük ve sistemi, herkese bir mikroskop düşecek şekilde ayarladık. Ayrıca laboratuvarlarda sağlık memuru bir arkadaşımız da olacak ve işlerinde öğrencilerimize her an destek verecek. Bu düzenleme zamanı verimli kullanmaya da vesile olacak” şeklinde konuştu. Anatomi Laboratuvarı için de özel bir çalışma yaptıklarını ve farklı kurumlarla iş birliği içinde kemik eksiklerini tamamladıklarını kaydeden Dekan Gölgeler, “Yaptığımız girişimlerle laboratuvarımızda ihtiyaç olan kemik eksikliğini tamamlamış olduk. Diğer yandan maket eksikleri vardı. Bu sorunu da hallettik ve maketlerimiz geldi. Eğitimler çok daha verimli şekilde ilerleyecek” dedi.
– Mesleki Beceri Laboratuvarı Pratik Bilgiyi Geliştirecek –
Bu yıl yapılan en temel yeniliklerden birisinin de Mesleki Beceri Laboratuvarı olduğuna değinen Prof. Dr. Servet Gölgeler, bu laboratuvarın önemli bir eksiği tamamlayacağını söyledi. Tıp öğrencilerinin, dördüncü sınıfta hasta başında muayeneye başlamadan önce tüm pratikleri bu laboratuvarda öğreneceklerini anlatan Gölgeler, şöyle devam etti: “Hasta başına gittiğinde öğrencilerimiz ‘Ne yapacağım, nasıl muayene edeceğim, nasıl yaklaşacağım?’ heyecanı yaşayabiliyor. Kurduğumuz Mesleki Beceri Laboratuvarı, tüm pratik uygulamaları anlamayı ve öğrenmeyi sağlayacak. Burada öğrencilerimizin yapacağı uygulamalar kameralarla izlenecek ve sınavları yapılacak. Hocalarımız öğrencilerin uygulamalarını izleyecek ve gerekli tüm bilgileri aktaracak. Yani öğrencilerimiz hasta başına, hasta muayenesi ile alakalı detayları bilerek gidecek.” Rehberlik uygulamalarının da faaliyete
geçirdikleri bir başka yenilik olduğunu söyleyen Servet Gölgeler, birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar eğitimin her aşamasına dair bilgilerin bu uygulama ile öğrenciye aktarılacağını, yapılması gerekenlerin hepsinin çevrim içi ortamda yer alacağını kaydetti.
– Bu Yıl Müfredata “Terminoloji Dersi” de Eklemlendi –
Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş’ın önerisiyle bu yıl Tıp Fakültesinde Terminoloji Dersi görüleceğini söyleyen Fakülte Dekanı, dersin müfredata eklendiğini belirtti. Latince terminolojinin hekimler ve tıp öğrencileri için çok önemli olduğunu dile getiren Servet Gölgeler, “Bu ders sayesinde öğrencilerimizin mesleki okuma-yazmaları gelişecek ve anlatılanları çok daha iyi anlamaları sağlanacak” dedi. Yeni dönemde Fakültede çarşamba günleri uzman eğiticilerin paneller vereceğini, bu panellerin müfredata ve güncel gelişmelere uyumlu olacağını ifade eden Dekan Prof. Gölgeler, yenilikleri anlatmaya şu sözlerle devam etti: “Yapay zekâ uygulamalarına panellerde ciddi şekilde yer verilecek. Öğrencilerimizin hocaları nezaretinde bilimsel çalışmalara katılmaları sağlanacak ve bilimsel okur-yazarlıkları geliştirilecek. Hatta öğrencilerimiz bilimsel hazırlıklarını sunabilecek ve üçüncü sınıftan itibaren dergilere yazı gönderebilecek. Bunların yanı sıra Tıpta Uzmanlık Sınavı için öğrencilerimizi ikinci sınıftan itibaren özel olarak eğiteceğiz. Bolca sorular çözerek öğrencilerimizi sınava hazırlayacağız ve yarınlara ilerleyeceğiz.”
Tıp Fakültesi Dekanı Servet Gölgeler, tüm bu yeniliklerin Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş başta olmak üzere Üniversite yöneticilerinin katkılarıyla olduğunu ifade ederek, açıklamasını, “Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Bizler, ‘Kader gayrete âşıktır’ düsturuyla çalışmaya devam edeceğiz” sözleriyle tamamladı. Rektör Alpay Arıbaş da yapılan her çalışmanın çok değerli olduğunu ifade ederek Dekan Gölgeler ve ekibine teşekkür dileklerini iletti.
Bülten