Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TBMM’sinde Altınsoy, partisi adına CHP’nin önergesine cevap verdi! Altınsoy, bakın ne dedi?

AK Parti Aksaray Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyesi Hüseyin Altınsoy, CHP’nin soru önergesine  partisi adına yanıt verdi. Altınsoy, vergilerin kamu harcamalarının finansmanındaki rolünü ve konaklama vergisinin önemini vurguladı.

AK Parti Aksaray Milletvekili

AK Parti Milletvekili Altınsoy: Vergiler kalkınmanın en önemli unsurlarından biridir dedi.

https://youtu.be/J1CdIic7jwQ?feature=shared

 

AK Parti Aksaray Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyesi Hüseyin Altınsoy, CHP’nin soru önergesine  partisi adına yanıt verdi. Altınsoy, vergilerin kamu harcamalarının finansmanındaki rolünü ve konaklama vergisinin önemini vurguladı.

AK Parti Aksaray Milletvekili ve AK Parti TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyesi Hüseyin Altınsoy, CHP tarafından verilen soru önergesine cevaben TBMM’de yaptığı konuşmada, kamu harcamalarının finansmanında en etkili gelir kaynağının vergiler olduğunu belirtti. Altınsoy, “Hemen hemen tüm ülkelerde bütçe gelirlerinin büyük çoğunluğu vergi gelirlerinden oluşmaktadır. Etkin bir vergi sistemi ise mükelleflerin gönüllü uyum sağladığı, doğru işleyen, adil ve eşit bir vergilendirme rejimi ile mümkündür. Bu yüzden devletler de bu konuda oldukça hassas davranmaktadır,” dedi.

GELİŞMİŞ VERGİ SİSTEMLERİ KALKINMANIN ANAHTARI

Altınsoy, gelişmiş ülkelere bakıldığında hepsinin gelişmiş vergi ve denetim sistemlerine sahip olduklarını belirterek, “Literatürde gelişmiş ve sağlıklı bir vergi sistemi kurulması, kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olarak görülmektedir,” ifadelerini kullandı.

KONAKLAMA VERGİSİNİN ÖNEMİ

Konuşmasının devamında konaklama vergisine de değinen Altınsoy, turizm potansiyeli yüksek ülkelerde konaklama vergisinin uzun süredir uygulandığını ve bu vergilerin kamu harcamalarını karşılamada önemli bir rol oynadığını söyledi. Altınsoy, “Turizm, ülkeler açısından önemli bir gelir kaynağı olsa da beraberinde getirdiği zorunluluklar nedeniyle kamu harcamalarının artmasına neden olmaktadır. Bu harcamaları karşılamak amacıyla birçok ülke konaklama vergisi uygulamaktadır,” dedi.

KONAKLAMA VERGİSİ 2023’TE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Pandemi nedeniyle 2 yıldır ertelenen konaklama vergisinin, turizm sektöründeki olumlu gelişmelerle birlikte 1 Ocak 2023’te uygulanmaya başlandığını hatırlatan Altınsoy, kanunun kapsamına giren tesisler veya bölgeler arasında herhangi bir ayrım yapılmadığını vurguladı. Altınsoy, “Elde edilen vergi hasılatının doğrudan genel bütçe geliri olması ve tüm belediyelere pay verilmesi yöntemi tercih edilmiştir. Bu tercihte, ülkemizin hemen hemen her yerinde bulunan bu tür tesislerde konaklayanlardan alınan verginin, yine genel bütçe gelirlerinin dağılımını düzenleyen kanuna göre tüm belediyelere verilmesi etkili olmuştur,” diye konuştu.

VERGİ GELİRLERİ VE TAHSİLAT RAKAMLARI

2024 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla konaklama vergisinin tahsilatının 2,6 milyar TL olarak gerçekleştiğini belirten Altınsoy, “Bu tutar, 2024 yılının ilk 6 ayında tahsil edilen 3 trilyon 213 milyar liralık vergi gelirlerinin on binde 8’ine tekabül etmektedir. Turizm sezonunda bulunduğumuz bu aylarda vergi tahsilatında meydana gelecek artışlar ile bütçe hedeflerine yaklaşılması beklenmektedir,” dedi.

Fatma ALTINOK

Anadolu’nun kalbinde yer alan Aksaray,
Sıradaki Haber Aksaray’ın İsmi Nereden Geliyor? 11 Bin Yıllık Tarih ve Kültürel Miras