Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TAŞPINAR HALILARI CAN ÇEKİŞİYOR

1981 yılından beri gelenekseltaşpınar

1981 yılından beri gelenekseltaşpınar halısı alım satım yapan emektar fazlı sargın’la görüşerek unutulmayayüz tutmuş taşpınar halısı hakkında bilgiler aldık.

sargın “ben bu mesleği yaklaşık 38 yıldır yapıyorum. babamesleğin yaşatarak taşpınar halılarını alımını satımını yapıyoruz. Şimdilerdeevlerde bu halılar rağbet görmüyor eskiden evlenen genç kızların çeyizlerinisüslerdi. altı yastık altı minder bir halı alırlardı, zengin olanlar iki üçtane halı alırlardı.  ama şimdilerdemakine halısı alıyorlar.

dünya kataloğuna girmiş vetanınmış taşpınar halılarının hepsi el dokumasıdır. % 100 koyun yününden ipliğieğrilir ve kök boyası ile renklendirilir. el dokuması bu halılar su ileyıkanmadığı takdirde 50 yıl  dayanır. Çoksağlamdır. Üstelik aksaray’ımızın geleneksel kültürünü emeğini işleyenustaların dokuduğu bu motiflerin hiçbirini hazır halıda bulamazsınız. bunarağmen mesleğimiz can çekişiyor olması bizleri üzerken taşpınar halılarıgerektiği ilgiyi göremiyor” dedi.

taşpınar halıların son emektarlarıyız

yurtdışından gelen halılar 100- 150 dolar iken bizim halının metresi 50 tl. bunu için bizim sektör, anadolu halısıcan çekişiyor ama ata mesleğimizi ayakta tutmak için elimizden gelen gayretigösteriyoruz. artık bu halıların üretimi yapılmıyor. köylerden yeni halıalanlar eski halılarını bize satarlar bizde temizleriz yenileriz vemüşterilerimize sunarız. tabii ev halısı olarak artık tercih edilmiyor amaturizm sektörüne sunuyoruz. birde internet üzerinden ihracat ediliyor.

benim gibi taşpınar halısı satan bu civarda yaklaşık 10kişi kaldık ve aşağı yukarı benim emsalim insanlar belki bizden sonrakinesillerde tamamen unutulup yok olacak. bizler bu mesleğin son emektarlarıolabiliriz. kültür bakanlığımızdan destek istiyoruz. geleneksel bir mesleği yokolmaması adına tanıtımını ve desteğini bekliyoruz.

yer yastıkları 60 – 150 tl

yer yastıklarını da satıyoruzbu yastık ve minderleri sipariş usulü hazırlatıyoruz. fiyatları 60 tl ile 150tl ile arasında yer alıyor. bunun arasındaki fiyat farkının sebebi dekullanılan malzemeye göre değişiyor. yastıkların içerisine sünger kullanıyoruz.minderlerde hazırla yapılıyor. taşpınar halısı kullandığımız halıları 100 -150 tl’yeveriyoruz. eskiden her evde bulunan bu oturma gurubu şimdilerde sadecedekorasyon olarak görülüyor” dedi

 haber avni k.

fotoğraf aliŞengül

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi
Sıradaki Haber Yanlış kurban kesimi etin bozulmasını hızlandırıyor