kalkınma bakanlığına bağlı konya ovası projesi(kop) bölge kalkınma İdaresi başkanlığı, kırsal dağlık alanlarda yaşayanvatandaşların gelir düzeyinin artırılması, tarım dışı iş imkanlarınıngeliştirilmesi ve köyden kente göçün önüne geçilebilmesi için dördüncü süstaşıİşleme ve Üretim atölyesini konya’nın doğanhisar ilçesinde açacak.
aksaray, karaman, kırıkkale,kırşehir, konya, nevşehir, niğde ve yozgat illerinden oluşan kop bölgesinde, dezavantajlıdağlık kırsal kesimlerde ve tarım dışı alanlarda yaşayan vatandaşların ek gelirelde etmeleri ve göç hareketliliğinin önüne geçilmesi amacıyla selçukÜniversitesi işbirliğiyle başlatılan süstaşı Üretim atölyelerine bir yenisiekleniyor.
selçuk Üniversitesi merkezyerleşkesinde kurulan ve eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü “sÜkop süstaşıeğitim ve uygulama atölyesi”ndeki eğitim programını başarı ile tamamlayankursiyerlere karaman’ın ermenek İlçesi ile konya’nın taşkent İlçelerinde atölyelerkurularak ek gelir elde etmeleri sağlandı.
doğanhisar halk eğitim merkezi bünyesindeaçılacak yeni atölyede çalıştırılacak 20 kadın kursiyere ise 9 nisan-5 mayıstarihleri arasında iki grup halinde eğitimleri verildi. yarı kıymetli vekıymetli taşlar ile bu taşların işlenmesi konusunda kapsamlı bir eğitime tabitutulan kadın kursiyerler; tespih, kolye, saat, isimlik ve yüzük üretimigerçekleştirerek aile bütçelerine ek gelir temin edecekler.
“kadınlarımız süstaşı İşlemeciliği İle ekgelir kazanacak”
yaşanılan coğrafyanın kader olduğunu ancak zorşartlarda bile olsa üreterek faydalı olmak gerektiğinin altını çizen kop bölgekalkınma İdaresi başkanı İhsan bostancı, tarım dışı alanlarda halkın gelirdüzeyinin artırılması amacıyla hayata geçirilen süstaşı İşlemeciliği iledezavantajlı dağlık kırsal alanlarda yaşayan kadınların, kısıtlı iş imkanlarınarağmen aile bütçelerine katkıda bulunabilmelerine imkan sağladıklarını söyledi.
eğitim programınıntamamlanmasının ardından mayıs ayı içerisinde doğanhisar atölyesinin üretimebaşlayacağını kaydeden başkan bostancı, “burada hem istihdam hem de ek gelirelde etme adına önemli adımlar atılıyor. Öte yandan kursiyerlerimiz sıradanolarak gördükleri taşın sırrına vakıf oluyorlar. İşledikleri taşla birliktehayatın aslında göründüğünden çok daha farklı olduğunu kavrıyorlar” diyekonuştu.
haber merkezi