Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TARLALARDA ÇALIŞIP, ÇADIRLARDA YAŞIYORLAR

türkiye’nin dört bir yanına

türkiye’nin dört bir yanına tarım işçisi olarak çalışmayagiden Şanlıurfalı tarım işçileri, aksaray’da da çoluk çocuk demeden tarlalardaekmeğinin peşinde koşuyor.  

sıcak havada gün boyu tarlada emek veren Şanlıurfalıtarım işçileri, kurdukları çadırlarda güç şartlarda geçimlerini sağlamayaçalışıyor. nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığıaksaray’a gelen yaklaşık 15 bin kişilik Şanlıurfalı tarım işçisi, bölge bölgedağılarak tarlalarda çalışıyor. nisan ayında gelen ve kasım ayının sonuna kadartarlalarda farklı ürün desenlerinde çalışmalarını sürdüren tarım işçilerininçocukları ise okula gidememekten şikayet ediyor. tarım işçileri, aksaray’datarım sektörüne önemli derecede katkı sağlarken, yetkililer Şanlıurfalı tarımişçilerinin katkısını anlatmak için işçilerin olmaması halinde aksaray’datarımın da olmayacağını söylüyor.  

  “Şanlıurfalı işçiler olmazsa aksaray’da tarımyapamayız”

  aksaray nüfusununyüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığını belirten aksarayziraat odası başkanı emin koçak, “urfa’dan gelen tarım işçilerimiz aksaray’datarıma yardım etmek için geliyor. yani, ürettiğimiz ürünlerde ciddi şekildekatkıları var. ben öncelikle kendilerine teşekkür ediyorum, allah razı olsundiyorum. urfa’dan gelen işçilerimiz olmazsa biz aksaray’da tarım falanyapamayız. yaklaşık 10-15 bin kişi geliyor. İlimizin çeşitli yerlerinde,çeşitli ilçelerinde ürün desenine göre hizmet ediyorlar, çoluk çocukçalışıyorlar. 4’üncü aydan tut, 11’inci ayın sonuna kadar memleketini bırakıpburada ekmek parası için 40 derece sıcaklığın altında üretime katkısağlıyorlar. Çadırlarını buraya kuruyorlar. bölgedeki tarım arazilerinedağılıyorlar. tabii bizler de işçilerimizin eksiklikleri oluyor, su olsun,elektrik olsun, buna benzer ihtiyaç olsun… elimizden geldiği kadar yardımcıolmaya çalışıyoruz. su konusunda yardımcı olduk. İnşallah ileriki yıllarda dagerek elektrik gerekse de wc-duş ihtiyaçları olsun gidermeye çalışacağız” diyekonuştu.

  “tarlada çalışacak yerli işçi bulamıyoruz”

  ziraat odasıbaşkanı koçak, aksaray’da tarım arazilerinde çalışacak aksaraylıbulamadıklarını belirterek, “gelen kardeşlerimiz çadırlarda yaşıyorlar aile şeklinde.her ailenin bir tane çadırı var. Çoluğuyla, çocuğuyla çadırın içinde yaşıyor.yemeğini çadırın içinde yapıyorlar. gece yatıyorlar çadırlarda, sabah da işegidiyorlar. yani hepsi aile olduğu için bir ev gibi çadırı kullanıyorlar.aksaray’ın yüzde 80’i tarım ile uğraşıyor. aksaray’da tarım işçisi olmadığındandolayı pancar sezonu çapa yaptırıyoruz. Çapaya aksaray’ın yerli insanınıbulamıyoruz. köyde, kentte, mahallelerde yerli insan bulamıyoruz. aksaray’datarım arazilerinde çalışacak eleman bulamıyoruz, urfa’dan gelen 10-15 bincivarı aile tarıma, ekonomiye ciddi şekilde katkı sağlıyorlar” dedi.

  “urfa’da iş sahası olmadığı için buradayız”

  Şanlıurfalı tarımişçilerinin sorumlusu olan İsmail Çavuş (48), Şanlıurfa’da iş sahası olmadığıiçin aksaray’a mecburen geldiklerini belirterek, “Şanlıurfa’dan geldik. tarımişçisi olarak burada çalışıyoruz. urfa’da iş sahası olmadığı için aksaraybölgesine geliyoruz. Şu anda aksaray’a nüfus olarak 15 bin işçi burayageliyoruz. 11’inci aya kadar aksaray’da kalıyoruz. 40 derece sıcağın altındaayçiçeği kesiyoruz. yevmiyelerimiz çıkmıyor. bazen 25-30 tl’ye geliyoryevmiyelerimiz. birde burada bazı arkadaşlar paramızı vermiyor. bizleri zorlaçalıştırmak istiyor. İş sahası olmadığı için, birde urfa’da ağalar hep pamukekiyor. pamuk da biçere veriliyor. fabrika olmadığı için mecburen millet tarımişçisi olarak dışarı çıkıyor. urfa’nın yüzde 90’ı hep dışarıda çalışıyor şu an.ne sigortası var, ne başka bir şeyi. tarlalarda çalışıyoruz” dedi. 

  tarım işçisiolarak Şanlıurfa’dan aksaray’a gelen naif uğurlu (28) ise, “urfa’dan burayaçalışmak için geliyoruz. bu sıcakta halimizi görüyorsunuz. 40 derece sıcaktaçalışıyoruz. yevmiyemiz çıkmıyor. memleketimizde iş yok, güç yok, mecburengeliyoruz. geliyoruz ama yevmiyelerimiz çıkmıyor” dedi.

  “Çadırın altında yaşamak zor”

  Şanlıurfalı tarımişçisi mehmet demir (25) ise çadırda yaşamanın zor olduğunu anlatarak,“urfa’dan buraya geldik. urfa’da iş sıkıntısı var. burada sıcaklığın altındaçalışıyoruz. yaşamak zor geliyor bize. görüyorsunuz işte, anlatmamıza gerekyok. Çocuklar, biz zorlanıyoruz. Çalıştığımız yerde bazen hakkımızı alamıyoruz.Çadırda kalıyoruz. Çadırın altında yaşamak zor bir şey. su, elektrik sıkıntısıvar. geçim zor oluyor bize” dedi. 

  Çoğu zamanaileleriyle birlikte tarlalarda çalışan çocuklar ise okula gidememekten şikayetediyor. kimisi doktor, kimisi öğretmen olmak isteyen çocuklar, “okula gitmekistiyorum, beni götürmüyorlar. okula gidemiyorum. ailem çalışıyor. büyüyüncedoktor olmak isterdim” diye konuştu.

İha

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Belediyesi personelleri şehir içerisindeki
Sıradaki Haber Aksaray Mezarlıkları Bayrama Hazır: Temizlik ve Çiçek Dikimi Tamamlandı!