TÜİK, 2025 yılı Şubat ayına ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Endeks, yıllık bazda %28,92 oranında artarken, bir önceki aya göre %2,35’lik artış gösterdi. Tarım sektöründeki maliyet baskısının sürdüğünü ortaya koyan veriler, çiftçinin üretim sürecindeki zorluklarını bir kez daha gündeme taşıdı.
Tarım-GFE, 2020 baz yılına göre hesaplanarak Şubat 2025’te bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,38, on iki aylık ortalamalara göre ise %37,78 oranında yükseldi. Ana gruplar incelendiğinde, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi aylık bazda %2,40, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise %2,02 oranında artış kaydetti. Yıllık bazda ise bu oranlar sırasıyla %27,49 ve %37,80 olarak gerçekleşti.
Alt gruplar detayında en dikkat çeken kalem %52,51 ile veteriner harcamaları oldu. Aylık bazda en yüksek artış ise %3,78 ile tohum ve dikim materyalinde gözlemlendi. Bu veriler, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin maliyet yükünün belirgin şekilde arttığını ortaya koydu.
Uzmanlar, bu artışların tarımsal üretim maliyetlerine doğrudan yansıdığını ve gıda fiyatları üzerinde baskı oluşturabileceğini ifade ediyor. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için girdi maliyetlerinin düşürülmesi yönünde daha etkin politikaların geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Haber Merkezi