Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TARIMIN “RENKLİ” DÜNYASI

aksaray’da, farklı renklerde tarım

aksaray’da, farklı renklerde tarım ürünlerine ilgi duyanhalis katman, yurt içi ve dışından temin ettiği tohumlarla renkli mısır, morpatates ve rengarenk biberler üretiyor.

İncesu köyündeki arazisinde farklı renkte ürünler yetiştirmekiçin araştırmalar yapan katman, kendisi gibi bu alanda üretim yapmak isteyenülke genelindeki üreticilere de tohum gönderiyor.

katman, çalışmalarında internetten yaptığı araştırmalarınyanı sıra üniversitelerden ve diğer kurumlardan uzmanlara danışarak edindiğibilgileri kullanıyor.

katman, aa muhabirine yaptığı açıklamada, organikürünlere ilgisinden dolayı dünyanın farklı ülkelerinde yetiştirilen farklıürünleri araştırdığını, aksaray’ın iklimine uygun tohumları temin ederek denemeekimi yaptığını söyledi.

– renkli mısırlarayoğun ilgi var

arazisinde ilk olarak renkli mısırların ekimini yaptığınıbelirten katman, “İzlediğim bir belgeselden etkilenerek, abd’de yaşayankızılderili bir aileden temin ettiğim renkli mısırların deneme ekimini yaptım.sonuç başarılı olunca, daha geniş alana ekmeye karar verdim. Şimdi ürettiğimrenkli mısırları, gelen taleplere göre ülke geneline gönderiyorum.” diyekonuştu.

renkli mısırlara ülke içi ve yurt dışından büyük ilgiolduğunu vurgulayan katman, şöyle devam etti:

“renkli mısırları ilk denememde 500 metrekare alanaekmiştim. aksaray’ın iklim koşullarına uyum sağladığını görünce, ekim alanınıçoğalttım. mısır tohumlarına gösterilen yoğun talep beni çok şaşırttı. bu yıl10 dekar alana ekim yaptım. Ürün rekoltesi çok iyi. mısırlar için türkiye’ninbirçok ilinden, avrupa ve ortadoğu ülkelerinden insanlar sosyal medya aracılığıile irtibata geçerek benden tohum istiyor. mısırların koçanını 50 liradan talepedenlere gönderdim.”

– mor patatesüretiyor

katman, araştırmalarını sürdürürken “morpatates”in ilgisini çektiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“peru, bolivya, meksika, Şili, kolombiya ve ekvatorburadaki ailelerden ne gibi yerel tohumlar bulabilirim diye araştırdım. renklimısırlar ürettikten sonra mor patatesler dikkatimi çekti. mor patatesigetirttim ve ilk deneme üretimini başarılı bir şekilde gerçekleştirdim.aksaray’ın da içinde bulunduğu kapadokya bölgesi patates yetiştiriciliğindetürkiye için önemli bir konuma sahip. deneme üretiminden sonra patatesinözelliklerini araştırmaya devam ettim. tarım ve tıp alanındaki uzmanlarlagörüştüm. mor patatesin yüksek miktarda antioksidan özelliği bulunanantosiyanin içerdiğini öğrendim. normal sarı patatese göre 10 kat daha fazlaantosiyanin içeren mor patatesin kansere ve kalp rahatsızlıklarına faydalıolduğu bildirildi.”

türkiye’de mor patates üzerine niğde Ömer halisdemirÜniversitesinin çalışmalar yaptığını hatırlatan katman, “Üniversitedenhocalarla irtibata geçerek mor patatesin özellikleri hakkında bilgi aldım.sağlığa çok faydalı bu patatesin bölgede yaygınlaşması gerektiğinidüşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

katman, renkli sebzeleri araştırmaya ve deneme üretimiyapmaya devam edeceğini belirterek, “meksika’dan getirttiğim acı siyah,kırmızı, sarı ve yeşil renkteki biber çeşitlerinin de deneme üretimini yaptım.bu sebze çeşitleri de toprak ve iklime uyum sağladı. vatandaşlarımız gdo’luürünleri tercih etmesin. doğal organik ürünleri tercih etsin.” diyekonuştu.

aa

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Türkiye A Milli Kadın Voleybol
Sıradaki Haber Türkiye ve Brezilya Karşı Karşıya; Haftanın son maçı öncesi bilinmesi gerekenler