Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tarımda yenilikçi yaklaşım

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Osman Ekinci, kendi tarlasında kullandığı toprak nemlendirici ürününü duyurarak tarımda verimliliği sağlamayı hedefliyor.
Toprak nemlendirici ürünü olarak bilinen ve “soil moist” malzemesi, toprakta bulunan tarımsal ürünlerin, ağaçların verimliliğini artırmayı ve gübre kullanımında tasarruf sağlamayı amaçlıyor.

Konu hakkında açıklama yapan Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Osman Ekinci, “Kendi tarım birimlerimde kullandığım bir malzeme var. Bu malzemenin adı “soil moist”, toprak nemlendirici. Bununla toprağa, ekilebilen dikilebilen her şeyi uyguladığımızda her malzemeye buğdaya, mercimeğe, bamyaya, aklınıza gelen her ürüne uyguladığınızda bununla yüzde 50 den fazla verim elde ediyorsunuz. Bununla ektiğinizde kuraklık olması durumunda dahi kaygılanmanıza gerek kalmıyor. Üç ay süreyle uygulanılması durumunda suyu tutuyor. Potasyumdur, dolayısıyla bitkilerin büyümesini gelişmesini sağlıyor. Kendi tarlamda ben 10 yıldır uyguluyorum. Bu malzeme kullanıldığında gübreden ve tohumdan yüzde 25 tasarruf sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Sözlerinin devamında ticari bir amacı olmadığını, yalnızca çiftçilere destek olmak istediğini dile getiren Ekinci, ürünün sahtesinin piyasada satıldığını fakat tarlaya zarar verdiğini ifade ederek “Türkiye’de bunun benzerini yapmaya çalıştılar. Potasyum bazlı değil sodyum bazlı yapıldı. Yani sodyumda tuz demektir ve 7 gün içerisinde yeniden tuza dönüşüyor ve tarlayı, bahçeyi çoraklaştırıyor” dedi.
Tarım ürünlerine uygulanması durumunda etkilerinin bir hayli fazla olduğunu söyleyen Ekinci, “Buğdayda bir kökte 6-7 başak vermesini sağlıyor. Ağaçlara da 10 yıl süreyle etki ediyor. Pancarda diyelim ki 7 sulama gerekiyorsa bunu uyguladığımızda 4 sulama yetiyor. Ayrıca belediyenin park bahçe işlerinde ağaçlandırma işlerinde bununla uygulama yapıldığında ne kadar sıklıkla sulama yapıyorlarsa o sıklık yüzde 60 daha azalıyor. Türkiye’de bu ürün sodyum bazlı yapılıyor. Tarlaya, toprağa zarar vermemesi adına o taklitlerden kaçınılmalı. Bir başka özelliği ise yıl içerisinde çok yağmur yağması durumunda, yağan yağmurlar alttaki besinleri de alıp götürüyor. Dolayısıyla tarlanın çoraklaşmasını sağlıyor. Ama bu malzeme bulunduğunda hem o suyu hem de besinleri tutuyor. Öyle bir faydası var. Bu ürün Amerika’dan Almanya’ya geliyor. Almanya’dan da bana geliyor. Almanya’dan geldiği için 25 euro ürünün fiyatı. 1 kilosu 3 dönüme uygulanabiliyor. 750 liraya geliyor. Ürüne gübre atıldığında, o gübre ürüne ne kadar etki edebiliyor o bilinmiyor. Belki de o gübreler yağan yağmurlarla beraber gidiyor. Bu malzemenin olduğu toprağa gübre atıldığında ise gübrenin gitmesini engelleyerek, gübrenin bitkinin kökünde kalmasına ve bitkinin gübreden daha fazla yararlanmasına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.
Malzemenin uygulanışı hakkında açıklama yapan Ekinci, “3 dönüm tarlaya buğday ekileceğini varsaydığımızda, buğday ekilmeden önce tohum ilaçlarken, tohum teknesine 1 kilo Soil Moist kuru şekilde serpiştirilir. Daha sonra 20 kilogramlık bir teneke su eklenir. Su eklendikten sonra kürekle karıştırılır ve bir gece bekletilir. Daha sonra tohumlar ekime hazır oluyor. 100 kilogramdan fazla talep edilmesi durumunda, biz ziraat mühendislerimizle birlikte gelip ekime yardımcı oluyoruz. Çok su basan, sel ağzı denilen tarlalarda Soil Moist o toprağa karıştırıldığında, suyu tuttuğu için tarlanın sudan zarar görmemesini sağlıyor. Suyla ilgili aklınıza gelen her alanda kullanılabilen etkin bir madde” sözlerini kullandı.

Haber: Avni Kuru