Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TARIM VE HAYVANCILIKTA MARKA ŞEHİR OLACAĞIZ

aksaray tarım ve ormancılık

aksaray tarım ve ormancılık İl müdürü bülent saklav 2018yılını gazetemize değerlendirdi. İl müdürü saklav, aksaray’a son 16 yılda 1.23milyar destekleme sağlanarak türkiye genelinde aksaray’ın iyi bir noktayageldiğini aksaray’a verilen çiftçi destelemeleri ile şehrin tarımsal değeri 471milyon’dan %682 artışla 3.69 milyar tl olduğunu dile getirdi.

aksaray tarım ve ormancılık İl müdürü bülent saklav; “2018 yılında aksaray’daki tarım ve hayvancılık olarak çiftçilerimize yılboyunca bakanlığımızın destekleri olsun. diğer kurs ve projelerimiz olarakyardımcı olmaya çalıştık. Üretimi artırma ve hayvancılık refah seviyesiniartırmak için elimizden gelen tüm çabaları yaptık.  2018 yılında il müdürlüğümüzün gsmh’yayaptığı katkı bakımından tarım sektöründeki payı % 31,3 iken ilin tarımsalüretim değeri ülke içerisindeki sıralamasına göre 26. sıradayız. tarımalanlarına göre ülke içerisindeki sıramız ise 14. sıradayız” dedi.

2018 yılındakidestelemeler 200 milyon tl

saklav; yaptığımız destekler açısından ise 2018 yıliçerisinde şuanda alan bazlı desteklemeler ve fark ödemeler olarak 25 bin tldiğer destekleme olarak 10 milyon, hayvancılık destekleme olarak ise 54 milyon,toplamda 65 milyon destekleme yaptık. tabiki de 2018 yılında verdiğimiz olup da2019 yılında ödenecek olduğumuz desteklemeleri de katarsak inşallah 2018yılındaki desteklemelerimiz 200 milyon civarında olacaktır. 2017 yılındakidesteklememiz ise 164 milyon idi.

mera alanlarınıyeniden otlandırıp sorunu Çözeceğiz

saklav; projelerden bahsedecek olursak; 2018 yılında bizkop bölgesinde olduğumuz için kop’a yaptığımız projelerimiz var. bunlarıniçerisindeki en önemli projemiz ise yenikent’teki mera ıslahı projemiz çölleşmeve erozyonu engellemek oradaki toprakların sağlamlığını artırmak için 25.000dekar alanı mera ıslahı yapmak amacıyla proje yaptık. bu projemiz kop’tangeçti. 4.131.000 tl değerinde bir projedir. bu proje ile yenikent’te bulunan25.000 dekar alanı 2 sene içerisinde otlandırıp tekrar yenikent’te bulunançiftçilerimizin hizmetine sunacağız. oradaki sıkışan hayvancılık sorununu vemera sorununu çözmüş olacağız. aynı zamanda ilimizdeki meraların az olmasındandolayı yeşilova’mızda da 17.000 dekar hazine arazisini yeşilova belediyesinintalebi ve bizim uygun görmemizle meraya çevirdik. yeşilova’da bulunanhayvancılarımızın sorunlarını çözdük.

2018 yılında 13sera yaptık

İl müdürü saklav; İlimizin alternatif gelir kaynağı olanarpa hububattan ve şeker pancarından başka sera olayımızda önemli olarakgördük. Özellikle gücünkaya ve laleli mahallelerinde bu sera olayı toprak yapıbakımından çok önemli olduğu için kop’a yazdığımız proje ile 2018 yılıiçerisinde 13 sera 2019 yılında ise 15 sera yapacağız. bu iki projenin ortakdeğeri ise 2.500 milyon tl’dir.

Çobanlarımızın refahdüzeyini artırıyoruz

saklav; küçükbaş hayvancılığı daha da ilerletmek ve ivmekazandırmak amacıyla bakanlığımızın destekleri ve kop’a yazdığımız “ağıllar yerleşiyor yaylalar şenleniyor” projesi kapsamında 23 çiftçimize 1,5 milyondeğerinde 240 m2 ağıl, duraklı sistem, takmalı, sökmeli uygun istediği yerekonulan yanmaz malzemeden üretilmiş olan, kışın içeriyi sıcak tutan yazın iseserin tutan bir yapısı olan bir ağılla, tam tesisatlı karavan teslimi yaptık.bu karavanları meraya koyup bu merada her türlü küçükbaş hayvancılıkta üretimiartırmak ölümleri azaltmaktır. Çobanlarımızın doğal hayatlarını değiştirmeyerekdoğal hayattan korumak amacıyla bu karavanlarımızı yaptık. karavanlarımızıniçerisinde banyosu, mutfağı, televizyonu, güneş enerjisini elektrik enerjisineçeviren inverteri var. bunlar dahil tam tesisatlı bir karavan verdik. Şuan tamaktif çalışıyor. projemiz çokta iyi gidiyor.

amacımız köyden kente göçüengellemek

saklav; diğer bir projemiz ise arıcılıkla alakalı birprojemizdi. bu projede de genç çiftçi projemiz ön plana çıktı. 2018 yılında 197genç çiftçimize proje kapsamında hibe desteği sağladık. bunların yaklaşık 107’eyakını büyükbaş 50’ye yakını küçükbaş,4 adet manda 4 adet istiridye mantarı vesera ile arıcılıktır. arıcılıkta da 24 tane çiftçimize 30.000 tl hibekarşılığında arıcılıkla ilgili tüm malzemelerini verdik. büyükbaşta 5 tanehayvan verdik. küçükbaşta 35 tane hayvan verdik.  Özellikle örtü altı olarak mantaryetiştiriciliğini artırmak için ağaçören’de, gülağaç’ta, ortaköy’de mantaryetiştirmek isteyen genç çiftçilerimize destek vererek işletmelerini kurdular.İlimizdeki 300.000 kanatlı hayvanları desteklemek amacıyla yine genççiftçilerden kanatlı hayvan projelerimiz var. yaklaşık bütün kümesle birlikte500 adet kanatlı hayvanı hibe olarak veriyoruz. fatura desteği olarak 30 bin tlhibe veriyoruz. İlimizdeki doğduğu yerde doyurmak için, köyden kente göçüengellemek amacıyla bu projeleri önemsiyoruz. bakanlığımızın öncülüğünde tarımdasürdürebilirliği sağlamak amacıyla bu projeleri önemsiyoruz. bu türprojelerimiz devam ediyor. bu projelerimiz önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

2018 yılında toplam 40 kursaçtık

saklav; Çiftçilerimizi günümüzdeki tarım teknolojileriile birleştirmek ayrıca onları daha verimli ve üretime daha katı sağlamakamacıyla ilimizde milli eğitim, İŞkur ve stk’larla bir araya gelerek kurslaraçtık. 2018 yılı içerisinde toplam 40 adet kurs açtık. bu kurslardan yaklaşık30 adeti süt sığır yetiştiricileri kursu, 1 tanesi arıcılık, 7 tanesi sürüyönetimi ve 2 tanesi de kültür solucanı yetiştiriciliğidir. bu kurslarımızda695 erkek 366 bayan başvurdu. toplamda 1061 kişiye belge verdik. bu belgeler,şu önemi taşıyor. bakanlığımızın yapmış olduğu projelerin hepsine bu belgelerlebaşvurup, artı puan elde ediyorlar. birde tarım kredi ve ziraat kredilerdebizim sunduğumuz bu belge artı puan olarak onlara yansıyor. projelerdekendilerini bir adım öne taşıyor.

yılda 371.000 ton sütÜretiyoruz

saklav; ilimizdeki önemli bir projemizde süt üretimidir.süt üretiminde 2002’de 59.000 ton süt üretirken bakanlığımızın destekleriylegünde 1.200 ton yılda ise 371.000 ton süt üretiyoruz. süt üretim desteklememizde yüksek derece olup yıl içerisinde 4 dönem halinde yapıyoruz. 2018 yılındayaptığımız destekleme 30 milyon tl’yi buldu. İlimizde süt üretimi yapan yersayımızda fazla, süt alan yerlerimizde fazla buda süt üretimini artırıyor.diğer bir desteklememizde özellikle ağri işletme desteği biliyorsunuz artıkağri işletmeler ülkemizde önemli bir yer tutuyor. Şuanda ilimizde 84 ağriişletmemiz var. bu işletmelerde türkiye 4.’süyüz. amacımız türkiye 1’siolmaktır. aksaray olarak süt üretiminde türkiye’de 16. sıradayız. hayvancılıktailk 15’deyiz. amacımız bütün destekleme ve projelerimizde bakanlık ve ilmüdürlüğü olarak cumhurbaşkanımızın işaret ettiği 2023 hedeflerine ulaşmaktır.bu 2023 hedeflerine çok çalışarak başaracağız. bu konuda da elimizden gelenleriyapıyoruz” dedi.

haber vedat tunç

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı iken Yargıtay
Sıradaki Haber Aksaray’da görev yapan Cumhuriyet Başsavcısı Bolu’ya atandı!