Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tarihi miras Zinciriye Medresesi, Selçuklu motifleriyle sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor

Aksaray’ın Tarihi Mirası: Zinciriye

Aksaray’ın Tarihi Mirası: Zinciriye Medresesi

Aksaray’da bulunan tarihi Zinciriye medresesi 1336 yılından bu yana hizmet vermeye devam ediyor. Aksaray’ın tarihi ve kültürel açıdan zengin bir il olmasıyla birlikte tarih boyunca birçok kişiyi ağırladı.

Karamanoğullarından Yahşi Bey tarafından 1336 yılında yapılan Zinciriye medresesi yerel kesme taş ve tuğla kullanılarak dört eyvanlı ve açık avlulu medrese planıyla görenleri etkilemeyi başarıyor. Selçuklu motifleriyle işlenmiş eyvanların bitkisel ve geometrik biçimlerde dizayn edilerek dış duvarlarında dendanelerden ötürü bir kale görünümüne sergiliyor.

Tarihi Zinciriye Medresesinin Özellikleri Peki Nelerdir?

Zinciriye Medresesi plan itibarıyla, dört eyvanlı, revaklı, üzeri tonoz ve kubbe ile örtülü 8 bölmeli, üstü açık avluludur. Giriş doğudaki Taç kapıdan sağlanmakta olup bu kapı istalaktit ve mihrapçıklarla süslü, basık kemerlidir. Eyvanlar tonoz örtülü olup bitkisel ve geometrik motiflerle bezemelidir. Üstü açık avlunun etrafında revaklardan sonra tonoz örtülü, değişik büyüklükte 6 oda, batıdaki ana eyvanın kuzey ve güneyinde ise üzeri kubbe ile kapatılmış iki büyük oda mevcuttur. Zinciriye Medresesi, tarihte iz bırakan önemli eğitim kurumlarından birisidir. Bu medresede yetişen pek çok ilim-irfan erbabı şahsiyetler, Anadolu’ya ışık saçmış ve Türk-İslam tarihine yön veren gelişmelere vesile olmuşlardır. Bunlardan en önemlisi olan ve Muhammed Fahr-üd-din Razi’nin soyundan geldiği muhtemel olan; hadis, tefsir, fıkıh, ahlak, edebiyat ve tıp dallarında birçok eseri bulunan Cemaleddin Aksaray-i’ bu medresenin ilk Müderrislerindendir.

Zinciriye medresesi Osmanlı döneminde hapishane olarak kullanılmış 1985 yılında ise Aksaray müzesi olarak işlev görmüştür. Zinciriye Medresesi günümüzde ise restore edilerek sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor.