Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TARİH VE DOĞANIN EŞSİZ UYUMU: IHLARA VADİSİ

dünyanın en büyük kanyonları

dünyanın en büyük kanyonları arasında yer alan, tarihi vedoğal güzellikleri bir arada bulundurmasından dolayı adeta açık hava müzesiniandıran, “kapadokya’nın incisi” ihlara vadisi, yerli ve yabancı doğa tutkunlarınaüç farklı etapta yürüyüş imkanı sunuyor.

aksaray kültür ve turizm müdürü doğan: “ihlaravadisi, her yıl yarım milyona yakın ziyaretçinin geldiği en önemli turizmmekanlarından biri. bölgeye gelen ziyaretçiler vadi içerisindeki yürüyüşyollarını takip ederek, tabiatın güzelliklerini görebiliyorlar. ziyaretçilervadide 3,5, 7 ve 14 kilometrelik etabı yürüyebiliyor” dedi.

dünyanın en büyük kanyonları arasında yer alan, tarihi vedoğal güzellikleri bir arada bulundurmasından dolayı adeta açık hava müzesiniandıran ihlara vadisi, yürüyüş yolları ve eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerinicezbediyor.

aksaray’ın güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunanve “kapadokya’nın incisi” olarak nitelendirilen ihlara vadisi,ziyaretçilerini doğayla baş başa adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor.

– sonbaharda uzakdoğu, ilkbaharda avrupa’dan geliyorlar

yılda yaklaşık 500 bin yerli ve yabancı turisti ağırlayanihlara vadisi, sonbahar ve kış mevsiminde genellikle malezya, japonya, Çin vetayland gibi uzak doğu ülkelerinden, ilkbahar ve yaz döneminde ise avrupalı,arap ve güney amerikalı turistlerden ilgi görüyor.

ihlara’ya bireysel veya tur şirketleri aracılığıyla gelenziyaretçiler, ilk olarak vadinin tabanına eşsiz bir manzara eşliğinde 382basamaktan oluşan merdivenle iniyor.

burada melendiz Çayı’ndan yükselen su sesiyle karşılanantarih ve doğa meraklıları, çayın iki yanındaki 3,5, 7 ve 14 kilometrelik üçgüzergahta, rengarenk kır çiçekleri ve ağaçlar arasında trekking yapma imkanıbuluyor.

– Çardaklarda yemekyiyip, çaylarını yudumluyorlar

hristiyanlığın ilk dönemlerinde dini bir merkez olmasıdolayısıyla yol boyunca kayalara oyulmuş çok sayıda kilise, şapel ve manastıramerdivenler ile tırmanan ziyaretçiler, yürüyüş sırasında mola yeri olanbelisırma köyünde melendiz Çayı üzerine kurulan çardaklarda yemek yiyip,çaylarını yudumlayarak yorgunluk atıyor.

belisırma’da 7 kilometrelik yürüyüşlerini tamamlayandoğaseverler, ister çıkışta onları bekleyen tur otobüsleri ile isterlerseyürüyüş yollarını tercih ederek selime beldesine giderek, burada hristiyanlartarafından yaklaşık 1700 yıl önce ilk yüksek sesli ayinin yapıldığı selimekatedrali’ni de görebiliyor.

katedralin zirvesine belirgin bir yol olmadığından yeşilok işaretleri takip ederek tırmanan ziyaretçiler, kaya oyma mekanlar arasındangeçerek ulaştığı zirvede, yeşilin ve yüzlerce peri bacasının buluştuğumanzarada dinlenerek, fotoğraf makineleriyle eşsiz anı ölümsüzleştirebiliyor.

katedralden bu kez kırmızı oklar yardımıyla inenziyaretçiler, 14 kilometrelik yürüyüşlerini sonlandırarak araçlarına binipbölgeden ayrılıyor.

– “bütünziyaretçilerimize yürümelerini tavsiye ediyoruz”

aksaray kültür ve turizm müdürü mustafa doğan, ihlaravadisi’nin kapadokya bölgesinde en önemli yürüyüş yollarının başında geldiğinisöyledi.

vadiye gelen ziyaretçilerin hem doğal güzellikler hem detarihi yapılarla baş başa kaldığını belirten doğan, şöyle konuştu:

“ihlara vadisi, her yıl yarım milyona yakınziyaretçinin geldiği en önemli turizm mekanlarından biri. bölgeye gelen ziyaretçilervadi içerisindeki yürüyüş yollarını takip ederek, tabiatın güzelliklerinigörebiliyorlar. ziyaretçiler vadide 3,5, 7 ve 14 kilometrelik etabıyürüyebiliyor. vadi, hem tarihi bir mekan olması hem de doğal güzelliklere evsahipliği yapmasından dolayı ziyaretçiler için yürüyüşü daha zevkli halegetiriyor. ihlara’da turistlerin yer yer dinlenebilecekleri, çaylarınıyudumlayabilecekleri noktalar var. vadiye inenler hemen geri dönmeyidüşünmesinler. merdivenleri tekrar çıkmasınlar. bütün ziyaretçilerimizeyürümelerini tavsiye ediyoruz. böyle yapılacak bir gezi, ihlara vadisi’nianlamak için güzel olacaktır.”

– “burasıkapadokya bölgesinin en güzel yerlerinden”

ihlara’da doğa yürüyüşü yapan turistlerden agust rush isebrezilya’dan geldiğini ve vadiyi çok güzel bulduğunu aktararak, “burasıkapadokya bölgesinin en güzel yerlerinden. Çok sayıda kilise ve yürüyüş yolunasahip. muhteşem bir doğası var. yürüyüşten çok zevk aldık. herkesi buradakigüzelliği görmeye davet ediyorum.” diye konuştu.

yasemin acar ise kayseri’de yaşadığını ve çok merakettiği vadiyi gezdiğini belirterek, “vadide çok güzel yürüyüş yolları veinsanı dinlendiren bir hava var. yapılan restorasyon çalışmalarıyla yürüyüşyolları çok güzel hale gelmiş. biz de bunun tadını çıkarıyoruz.” dedi.

aa

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin
Sıradaki Haber Milletvekili Altınsoy’dan Bakanlık ziyareti: Aksaray’ın sorunları masaya yatırıldı!