Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Süt üretiminde şaşırtan artış: Türkiye’nin süt verileri ne anlama geliyor?

Türkiye İstatistik Kurumu süt ve süt ürünleri üretimi istatistiklerini yayımladı. Buna göre Türkiye’deki süt ve süt ürünleri üretimi geçen yıla göre %8,1’lik artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu süt

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), düzenli olarak yayımladığı süt ve süt ürünleri üretimi verilerinin 2024 yılı Haziran ayına ait istatistiklerini içeren bir rapor yayımladı. Yayımlanan rapora göre geçen yıla oranla içme sütü üretiminde azalma yaşanırken, süt ürünleri üretiminde artış yaşandı.
Ticari süt işletmelerince 921 bin 867 ton inek sütü toplandı
TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,4 arttı, Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,1 arttı.
Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi %3,0 azaldı, ayran üretimi %9,0 arttı, yoğurt üretimi %10,1 arttı, içme sütü üretimi %7,8 azaldı, tereyağı üretimi %3,6 arttı. Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi %5,7 arttı, ayran üretimi %14,7 arttı, yoğurt üretimi %10,0 arttı, içme sütü üretimi %2,3 arttı, tereyağı üretimi %12,3 arttı.
Bir önceki ay 1 milyon 14 bin 789 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Haziran ayında %9,2 oranında azalarak 921 bin 867 ton oldu.
Bir önceki ay 120 bin 652 ton olan içme sütü üretimi Haziran ayında %19,6 oranında azalarak 96 bin 973 ton olarak gerçekleşti.

Hakan Hidayet Deniz