Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Süt üreticilerinin dikkatine, sigorta yapma zorunluluğu getirildi

Süt desteği almak isteyen

Süt desteği almak isteyen üreticiler için TARSİM’de ‘Dar kapsamlı sigorta’ yapma zorunluluğu getirildiğini ifade eden Aksaray Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, tedarikçilerle bir toplantı yaparak konu hakkında bilgilendirme yaptı.
Tarım Kanunu kapsamında süt desteği almak isteyen süt üreticilerinin sigorta yaptırmak zorunda olduğunu ifade eden Aksaray Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, “Tedarikçilerimizle aşama aşama olarak tüm tedarikçileri kapsayan bir bilgilendirme toplantı yapacağız. Siz tüm köylerde her gün üreticilerin kapısına iki kez varan, sütlerini alan ve soğutan, sanayiciye gönderen bir yapıdaysınız. Üreticilerimizi bilgilendirme açısından çok kıymetli bir yere sahipsiniz. Tarım Kanunu çıktı. Bütün ürünlerin TARSİM’e sigortalanma zorunluluğu ortaya kondu. Bu kanunen geri dönülmez bir uygulama olarak ortaya çıkıyor. Tabi bizim itirazlarımız oldu. Madem sigorta yapıyorsunuz sigorta yapılan ürünlere teşvik farkı verin dedik. Hepsi değerlendirmelerde bakanlıkta çalışılıyor. Geçen hafta Yönetim Kurulu ve üyelerimizle bu konu hakkında 4 günlük bir seminere katıldım. Personellerimizle. Orada alınan kararlarda bu tarım kanununda alınan bir maddenin geri döndürme şansının olmadığı söylenerek sigorta mecburiyeti ortaya çıktı.” dedi.
EN UYGUN OLAN ŞEKLİYLE YAPTIRMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Ancak bu durumun dilden dile üreticilere abartılı ve doğru olmayan şekilde anlatıldığı için bilgilendirme için bu toplantıları yapma gereği duyduklarını ifade eden Zengin, “TARSİM’de bir ‘Dar kapsamlı bir de geniş kapsamlı sigortalama var. Geniş kapsamlı sigorta her türlü hastalığı kapsayan ama yüksek maliyeti olan bir sigorta sistemidir. Dar kapsamlı sigorta ise sadece doğal afetleri kapsayan ucuz bir sigorta. Örnek 12 aylık bir dar kapsamlı sigortada üreticimizin cebinden çıkacak ücret hayvan başı 90-95 lira. 18 aylığı da 130- 135 lira. Geniş kapsamlıda ise fiyatı TARSİM belirliyor. İneğin fiyatı ne ise ona göre bir fiyat çıkıyor. Süt desteği alacak üreticilerimizin dar kapsamlı sigortasını en uygun olduğu şekliyle yaptırmayı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
ÜRETİCİLERİMİZİ MAĞDUR ETMEDEN EN İYİ ŞEKİLDE YARARLANMALARINI SAĞLAYACAĞIZ
Bakanlıktan bir talebinin daha olduğunu dile getiren Esat Zengin, “Güncelleme yetkisini bana verin. Tüm üreticilerin işletmelerini güncellerim, olmayan hayvanları ayıklarım. Kalanlara idareli bir şekilde sigorta yaptırır az az paralarını tahsis ettiririm diye bir talebim oldu. Talebime daha dönülmedi. Eğer ki o talebe dönülmezse üreticilerimi hayvan varlıklarını Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde güncelleyecekler ve Ziraat Bankası’na gidip TARSİM sigortasını güncelleyecekler. Ziraat Bankası ile anlık çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. Üreticilerimizi mağdur etmeden en iyi şekilde yararlanmalarını sağlayacağız.” diyerek sözlerine son verdi.

Haber: Fatma Altınok