Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sırlarla Dolu Aksaray: Keşfedilmeyi Bekleyen 10 Eşsiz Nokta!

Aksaray tarihi ve kültürel

Aksaray tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Aksaray’da bulunan mimari yapılar, kutsal ve dini yerler yaz kış demeden ziyaretlerini ağırlıyor. Aksaray şehrinde birçok kültürel yapı ve tarihi eser yerler keşfedilmeyi bekliyor.

Aksaray’ı ziyaret eden vatandaşların gitmek isteyeceği yerler arasında olan 10 yer arasında neler yer alıyor;

1: Ihlara Vadisi

Aksaray Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde yer alan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki önemli kanyonlar arasında yer alıyor. 18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğindeki Ihlara vadisi diğer kanyonlardan farklı olarak insanların yaşadığı kanyon özelliğiyle dikkat çekiyor.

İçerisinde yüzlerce kilise ve kaya oyma mekanları ile vadi dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline gelmiştir.

2: Selime Katedrali Ve Peribacaları

Selime Katedrali Ve Peribacaları, kiliseler, kervan yolu ve peribacaları Kapadokya’ya gelen turistlerin gözdesi haline dönüşüyor.  Selime Katedrali iki katlı olarak inşa edilen Kapadokya’nın en büyük katedrali olarak biliniyor.  Katedral’in tarihi VIII. yüzyıl ile XI. yüzyıl olarak bilinirken Katedralde İsa’nın göğe çıkışı, Meryem gibi tasvirlere yer verilmiş.

Selime katedrali ve manastırına çıkışta yüksek bir koridor bulunurken bu develerin çıkarıldığı kervan yolunun bir kısmı olduğu biliniyor. Bu kısmın üstüne de dinlenmek ve ibadet etmek isteyenler için Selime Katedrali ve Manastırı inşa edilmiş. Selime Katedrali Ve Peribacaları birçok turistin uğrak yeri haline dönüşmüştür.

3. Zinciriye Medresesi

Zinciriye medresesi 13336 yılında Karamanoğullarından Yahşi Bey tarafından yaptırılmış olup yerel kesme taş ve tuğla kullanılarak yapılmıştır. Medresede  dört eyvanlı ve açık avlulu medrese planı düzeninde oluşturulurmuştur. Yüzyıllardı ayakta kalmayı başaran Zinciriye medresesi Aksaray’da hala hizmet vermeye devam ediyor.

4.Ulu Cami

Selçuklu mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alan Ulu Camii yüzyıllık tarihiyle hizmet vermeye devam ediyor. Tarihi öneme sahip olan Ulu Camii, Aksaray’da ibadet hane olarak kullanılıyor.

5.Acem Höyük

Acemhöyük Anadolu’nun 4 bin yıl önce en gözde maden üretim merkezi olarak biliniyor. Günümüze kadar gelmeyi başaran Acem Höyük turistlerin dikkatini çekmeyi başarmıştır.

6.Güzelyurt Evleri

Güzelyurt’ta (Gelveri) 1924 yılına kadar,  Rum ve Türk nüfus barış içinde bir arada yaşamış olmalarıyla dikkat çekerken  görünümü, yapısı ve mimariyle Güzelyurt ilçesinde ziyaret edilen yer haline dönüşüyor.

7.Çanlı Kilise

Çanlı Kilise bugüne kadar içerisinden çıkarılan mumyaları ile dikkat çekerken aynı zamanda önemli bir dini merkezi haline dönüşmüştür. Çanlı kilise tarihi ve dini bütünüyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

8. Aziz Mercurius Yer Altı Şehri

Aksaray’ın Gülağaç ilçesine bağlı Saratlı beldesinde bulunan Aziz Mercurius Yer Altı Şehri, Hristiyanlığın yasak olduğu MS 250’li yıllarda sığınak olarak kullanılmasıyla ziyaretçilerin uğrak yeri haline geliyor.

9. Güvercinkayası

Güvercinkayası, Anadolu’daki kale kent modelinin öncüsü olarak dikkat çekiyor.  Çatalsu Köyü yakınlarında yer alan Melendiz su kıyısında 7 bin yıllık geçmişiyle Anadolu tarihine ışık tutuyor.

10. Kilise Cami (Aziz Gregorius Kilisesi)

Aziz Gregorius Kilisesi olarak da tanınan Güzelyurt Kilise Camii, Kapadokya içerisinde Erken Hristiyanlık Dönemine ait en güzel eserlerden biri olarak dikkat çekiyor. Güzelyurt Kilise Camii, tarihi ve mimari yönüyle Ortodoks âlemi için de büyük önem taşıyan Aziz Gregorius Kilisesi Aksaray Güzelyurt sınırlarında bulunıyor. Aziz Gregorius Kilisesi görenleri etkilemeyi başarıyor.

Haber: Fatma Altınok