Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Selçuklulardan kalan el sanatı; ahşap işçiliği ve oyma sanatı

Aksaray’ın kültürel değerleri arasında

Aksaray’ın kültürel değerleri arasında yer alan ve el sanatlarında ön plana çıkan ahşap işçiliği ve oyma sanatı eserleri görenleri etkilemeyi başarıyor.

Ahşap işçiliği nedir?

Anadolu’da Selçuklu döneminde gelişen ağaç-ahşap işçiliği,   Selçuklu, Beylikler dönemi ağaç eserleri birçok alanda görülmüştür. Ağaç eserleri genellikle mihrap, cami kapısı, dolap kapakları gibi mimari işçilikle görülüyor.

Osmanlı Dönemi ahşap işçiliğinde ise sadelik öne çıkmıştır. Ahşap işçiliği çeşitli teknikler sehpa, kavukluk, yazı takımı, çekmece, sandık, kaşık, taht, rahle, Kuran muhafazası gibi kullanım eşyasında görülürken, pencere, dolap kapağı, kiriş, konsol, sütun başlığı, tavan, mihrap, minber, sanduka gibi mimari eserlere uygulanmış.

Ağaç işçiliğinde genellikte ceviz, elma, armut, sedir, abanoz, gül ağacı kullanılır.  Kakma, boyama, kündekari, kabartma-oyma, kafes gibi teknikler uygulanırken eserler gün yüzüne çıkar.

Aksaray’da el sanatları alanında ilk karşımıza çıkan dal ahşap işçiliği oluyor. Selçuklulardan günümüze kadar gelen el sanatları işçiliği görenleri etkilemeyi başarıyor.

Haber: Fatma Altınok