Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Selçuklu mimarisi örneği; Ulu Camii!

Aksaray’da bulunan Ulu Camii

Aksaray’da bulunan Ulu Camii (Karamanoğlu Mehmed Bey Camii) Selçuklu mimari özelliğiyle dikkatleri üzerine çekiyor.
Kılıçarslan’ın oğlu Rükneddin Mesud tarafından inşa edilen Ulu Camiinde Karamanoğulları döneminde genişletme ve onarım çalışması yapılmış. Ulu camiin kitabesinde; “Bunun yapılmasını ve yenilenmesini merhum ve mağfur Ala-ed-din Bey’in oğlu yüce Sultan Mehmed, 811 yılında emretti” şeklinde yazı bulunuyor.
Aynı kitabe üzerinde yine camiin mimarı olan mimar Firuz’un ismi yazılmıştır. Ulu camii Osmanlı kayıtlarında ise, “Karamanoğlu Mehmed Bey Camii” olarak geçiyor.
Selçuklu Mimarisi Örneklerinden Olan Ulu Camin İçinde Neler Barındırıyor;
Ulu Camii, kareye yakın bir planda, düzgün kesme taştan yapılmıştır. Anadolu Selçuklu beyliklerinin tipik süslemeleri ile bezenmiş olan batı cephesindeki taç kapıdan giriş yapılır. Kıble yönünde dört, kıbleye dik olarak üç, toplam on iki ayak bulunmaktadır. Bu ayaklar birbirine kemerlerle bağlıdır. Taç kapının solundan bir merdivenle üzeri çapraz tonoz örtülü olan kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Camiinin içinde Selçuklu devri ahşap işçiliğinin şaheser örneği bir minberi vardır. Döneminin en ünlü ağaç oyma, sedef kakma ve kalem işleri ustalarından Nüştekin’ül Cemali tarafından yapılmıştır. Abanoz ağacından yapılan bu minberde usta; yazının, sedef kakmacılığın, ince ağaç işçiliğinin ve süslemenin her çeşit inceliğini bir arada kullanmıştır. Minberin üzerinde Kuran-ı Kerim’den Ayetler ile Selçuklu Sultanlarına ithafen methiyeler yazılı olup, çeşitli motiflerle de eser süslenerek zenginleştirilmiştir.
Ulu camii içerisinde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birçok halı ve kilim bulunduruyor. Bu kilim ve halılar Aksaray Müzesinde koruma atlına alınmış olup ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Ulu camii günümüzde ise hala hizmet vermeye devam ederek vatandaşların ibadet edebilmelerine olanak tanıyor. Ulu Camii Aksaray’ın kültürel ve mimari değerlerini yansıtan bir eser olarak sunulmaya devam ediyor.

Haber: Fatma Altınok