Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Selçuklu İmparatorluğunun ihtişamlı eseri; Aksaray’da tarihin derinliklerinde gizemini koruyor!

Aksaray’ın sevilen ilçelerinden birisi

Aksaray’ın sevilen ilçelerinden birisi olan Sutanhanı’da bulunan tarihi kervansaray, Sultanhanı Kervansarayı gerek mimari gerekse tarihi yapısıyla adından sıkça söz ettirmeye devam ediyor.

Aksaray’ın beğenilen yapılarından birisi olan Sultanhanı Kervansarayı 1229 yılında Selçuklu Sultanı Birinci Alaeddin Keykubad tarafından yaptırıldı. Döneminde beğenilen yapılardan birisi olan Sultanhanı Kervansarayı 1278 yılında ise Selçuklu Sultanı İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından genişletiliyor. 4866 metre kare alanı ile Anadolu’nun en büyük Selçuklu Kervansarayı olarak adını tarihe yazdırdı.

Yazlık kısmı içerisinde geometrik şekillerle süslenmiş bir yapısı bulunan bu kervansarayda, avlunun ortasında dört kemer üzerine dayanmış bir mescit bulunuyor. Bu mescit Selçuklu süsleme sanatının en güzel örneği olarak değerlendiriliyor. Mimari yapısı gereği Sivas’ta bulunan Gök Medrese ’ye benzetilen Sultanhanı Kervansarayının sivri kemerin hemen altında “Elminnetül Lillah” yani “Kudret Allah’ındır” duası yazılıdır. Yazlık kısmının son tarafına doğru bulunan batı duvarında yine süslenmiş bir yapı yer alıyor.

Yazlık kısmın bitmesinin ardından basık kemerli bir kapıdan geçerek kışlık kısma giriş yapılıyor. Üzeri tonoz ile örtülü olan bu kısımda kare kasetli dört kısa, sekizer ayak dizisi, beş sahana ayırıyor. Kışlık kısmın ortasında yer alan sahan diğer sahanlardan daha geniş ve büyük olarak nitelendiriliyor.

Aksaray’ın bu sevilen tarihi yapısı içerisinde ise yalnızca 16 pencere bulunuyor. Bu pencereler; kubbe feneri ile duvarının sağına ve solunda, dip deki duvarda ve yukarılara açılmış pençelerdir. Bu pencereler hariç ışık veya hava alınmasını sağlayan herhangi bir alan mevcut değil.

Haber: Ağustos Gerçe