Aksaray’ın tarihi zenginliği, Eğri Minare’nin 800 yıllık hikayesi zamana meydan okuyor.
Aksaray’ın merkezinde gizemli bir tarih kokan Eğri Minare, 13’üncü yüzyılda Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılarak şehre eşsiz bir mimari miras bıraktı.
Bugüne kadar ulaşan bu tarihi eser, kırmızı tuğlaları ve Pisa Kulesi’ne benzerliği ile dikkat çekiyor.
Eğri Minare’nin yapılış tarihi olan 1221-1236 yılları arasında inşa edilen bu anıt, Horasan harcı ve kırmızı tuğlaların ustalıkla birleşiminden meydana geldi.
Minarenin silindirik gövdesi, ince bir silme ile iki kısma ayrılmış ve zikzak desenlerle süslenmiştir. Alt kısmında göz alıcı mavi ve yeşil çini mozaikleriyle kaplanan Eğri Minare, 30,6 metre yüksekliğinde ve 92 basamaktan oluşmaktadır.
Özellikle minarenin eğik yapısı, mimari hayranlık uyandırıyor. Yapı üzerinde yapılan araştırmalarda üç farklı eğiklik tespit edilmiş; bu durum minarenin eğilip eğilmediği konusunda uzun süreli merakları beraberinde getirmiştir. Uzmanlara göre, Eğri Minare ustası tarafından bilinçli bir şekilde eğik yapılmıştır.
Bugüne kadar ayakta kalan bu eşsiz eser, Aksaray’ın kültürel ve tarihi zenginliğini yansıtıyor. Ziyaretçilerini geçmişe bir yolculuğa çıkaran Eğri Minare, Selçuklu mimarisinin günümüze ulaşan nadide örneklerinden biri olarak konumlanıyor.
Haber: Fatma Altınok