Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 6 Kasım 2024 tarihinde Aksaray’da gerçekleşen şekerpancarı hasat törenine katıldı. Türkiye genelindeki Ziraat Odası Başkanlarıyla birlikte basının karşısına çıkan Bayraktar, pancar üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları gündeme getirdi, şekerpancarı ve şeker üretiminin ülke ekonomisindeki stratejik önemini anlattı.
Bayraktar, konuşmasında şekerpancarı üretiminin Türkiye’nin hem tarım sektörü hem de istihdam açısından kritik bir yere sahip olduğunu belirtti. Şekerin, gıda güvenliği ve dışa bağımlılık açısından stratejik bir ürün olduğuna vurgu yaparak, “Şeker sektörü, pancar üreticileri ve şeker fabrikalarıyla bir bütündür. Yerli üretimi korumak, dışa bağımlı olmamak adına önemlidir.” dedi.
Türkiye Şekerpancarı Üretiminde Avrupa’da 4’üncü, Dünyada 5’inci Sırada
TZOB Başkanı Bayraktar, Türkiye’nin pancardan şeker üretimi konusunda Avrupa’da 4’üncü, dünyada ise 5’inci sırada yer aldığını kaydederek, “Dünya pancar şekeri üretiminin yüzde 6,6’sını karşılayan ülkemiz, stratejik öneme sahip bu alanda büyük bir üretim gücüne sahip.” ifadesini kullandı. Ülkemizde şekerpancarı üretiminin 58 ilde gerçekleştirildiğini ve bu alanda başta Konya, Yozgat, Afyonkarahisar, Kayseri, Eskişehir ve Aksaray illerinin ön plana çıktığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl Aksaray’da 1 milyon 178 bin 458 ton şekerpancarı üretildiğini ve bu miktarın ülke üretiminin yüzde 4,7’sini karşıladığını açıklayan Bayraktar, 2023’te ülke genelinde 25 milyon 250 bin ton şekerpancarı üretildiğini ifade etti. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu’nun tahminlerine göre 2024’te bu üretimin yüzde 8,9 düşerek 23 milyon tona gerileyeceği öngörülüyor.
Üretim Azalıyor, Talep Artıyor
Bayraktar, şekerpancarı üretimi yapan çiftçi sayısının son 10 yılda yüzde 19,8 oranında azaldığını dile getirerek, bu durumun pancar üretimini sürdürülebilir kılmak adına acil önlemler alınmasını zorunlu hale getirdiğini vurguladı. Aynı zamanda, artan nüfus, mülteci yoğunluğu ve turizm sebebiyle Türkiye’de şeker talebinin de yükseldiğine dikkat çekti. 2022 yılında kişi başına düşen şeker tüketiminin yüzde 9,4 artarak 33,6 kilograma yükseldiğini belirtti.
“Üreticiler Üretim Maliyetleri Altında Eziliyor”
TZOB Başkanı, artan tarımsal girdi maliyetlerinin üreticiler üzerindeki baskısını vurgulayarak, “Şekerpancarı fiyatlarının hasat başlamadan önce belirlenmesi, artan girdi maliyetleri dikkate alınarak üreticinin sürdürülebilir gelire ulaşması gerekiyor.” dedi. 2024 yılı için ton başına 2 bin 375 lira olarak belirlenen şekerpancarı alım fiyatının, üreticilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu dile getiren Bayraktar, fiyat açıklamalarının gecikmesinin üreticileri endişelendirdiğini ifade etti.
“Gençleri Kırsalda Tutamıyoruz, Yaş Ortalaması Yükseliyor”
Çiftçilerin yaş ortalamasının 58’e yükseldiğini belirten Bayraktar, genç nüfusun kırsalda tutulması için önlemler alınması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin sosyal güvence taleplerini dile getiren Bayraktar, çiftçiler için de prim gün sayısının diğer sigortalılar gibi 7200 güne indirilmesi gerektiğini ve gençlerin primlerinin devlet tarafından karşılanmasını talep etti.
TZOB Başkanı, açıklamasının sonunda, “Üreticilerimiz, emeklerinin karşılığını alacakları bir sezon diliyorum. Şekerpancarı hasadımız tüm çiftçilerimize hayırlı olsun” diyerek konuşmasını tamamladı.
Ağustos Gerçe