Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Özgür basın çoğulcu bir toplumun olmazsa olmazıdır

Aksaray Baro Başkanlığından özgür

Aksaray Baro Başkanlığından özgür basın haklarına yönelik açıklama yapıldı. Aksaray Barosu son zamanlarda yapılan halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçundan tutuklanan gazetecilere yönelik konuştu.
Aksaray Barosu; “Son dönemlerde yaptığı haberler nedeniyle “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçu kapsamında tutuklanan gazetecilerin sayısı artmaktadır” dedi.
Basının haber aktarmada kamusal meselelerde yorumda bulunma hakkını kullanmalarına olanak sağlayan rol olduğunu ifade eden Aksaray Baro Başkanlığı ; “Anayasamızın 26. maddesi düşünce ve düşünceleri yayma özgürlüğünü güvence altına almaktadır. Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesinin 19. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. maddesin ifade özgürlüğü hakkını, yani herkesin her türlü haber ve görüş araştırma, alma ve verme hakkını düzenlemektedir. Basın özellikle de haber aktarma, kamusal meselelere dair yorumda bulunma ve kamuoyunu bilgilendirme yoluyla bireylerin bu hakkı kullanmalarına olanak sağlamada temel bir rol oynamaktadır” dedi.
“Gazetecilerin Yargı Tehdidine Maruz Bırakılması Toplumun Geleceği Ve Ülke Demokrasisi Açısından Önemli Bir Tehlikedir”
Gazetecilerin yargı tehdidine maruz kalması ülke demokrasisi açısından tehlike olduğunu vurgulayan Aksaray Baro Başkanlığı; “Ülkemizde giderek artan düzeyde bir saldırıyla karşı karşıya kalan ifade özgürlüğü, kamusal tartışma ve kanaat oluşumunu mümkün kılarak demokratik toplumun oluşturmasına katkı sağlayan temel bir haktır. Medya faaliyetlerinin ifade özgürlüğü hakkına yerleşik bulunduğu ve kamuoyunu ilgilendiren meselelere yönelik halkın bilgilenmesi hakkının temel ön gereğini oluşturduğu da asla unutulmamalıdır. Bu nedenle gazetecilerin yargı tehdidine maruz bırakılması, gözaltına alınması, tutuklanması ve cezaevinde kötü muameleye maruz bırakıldıkları iddiaları toplumun geleceği ve ülke demokrasisi açısından önemli bir tehlikedir” şeklinde konuştu.
“Yargı Mensuplarının Her Türlü Otorite Ve Güç Odağından Bağımsız Olmadığı Tam Bir Tarafsızlık İçinde Görevini Yapamadığı Bir Düzende Hukuk Ve Adaletten Bahsedemeyiz”
Hukukun üstün olduğu toplumda en temel güvencenin bağımsız yargı olduğuna dikkat çeken Aksaray Baro Başkanlığı; “Hukukun üstünlüğüne dayalı bir toplumda, bireylerin ve toplumun en temel güvencesi şüphesiz bağımsız ve tarafsız yargıdır. Ülkemizde, kronik bir ha alan yargının bağımsız ve tarafsızlığı meselesi son günlerde kamuoyunda yeniden tartışmalara konu olmuştur. Yargı kararlarının uygulanmaması başta savunma hakkı olmak üzere adli yargılanma hakkına yönelik ihlaller ve kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkının ihlali boyutundaki ölçüsüz tutuklama kararları, toplumda yargıya olan güveni ciddi şekilde azaltmaktadır. Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki yargılama faaliyeti yapan ve adaleti sağlamakla görevli yargı mensuplarının her türlü otorite ve güç odağından bağımsız olmadığı tam bir tarafsızlık içinde görevini yapamadığı bir düzende hukuk ve adaletten bahsedemeyiz” ifadesini kullandı.
Tutuklamaların adli yargılanma güvencelerini göz ardı edildiğini ifade eden Aksaray Baro Başkanlığı; “Bu tutuklama kararlarıyla, yargı pratiğinde bir kez daha adli yargılanma güvenceleri göz ardı edilerek, aşırı geniş tanımlanmış yasal mevzuat hükümleriyle keyfi ve hukuki güvenlik hakkı ihlal edilerek yurttaşların yargı tehdidine maruz bırakıldı görülmektedir” dedi.
“Cumhuriyetimizin Yeni Yüzyılında Hak Ve Özgürlük Tereddütsüz Bir Şekilde Savunmaya Devam Edeceğiz”
Yeni yüzyılda hak ve özgürlük için savunmaya devam edeceklerini ifade eden Aksaray Baro Başkanlığı; “Bizlere kanunla verilen “Hukukun üstünlüğü ve insan haklarının savunmak ve korumak bu kavramlara işlerlik kazandırmak” görevi kapsamında Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında hak ve özgürlük tereddütsüz bir şekilde savunmaya devam edeceğimizi duyuruyoruz” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Haber: Fatma Altınok