Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Orta Çağ’da yaşayan Faslı seyyah, seyahatnamesinde Aksaray için ne dedi?

Orta Çağ’da Fas’ta dünyaya gelen döneminin önemli kaşif ve seyyahlarından olan ve yolu Aksaray’a da düşen İbn-i Battuta, “Rıhletü İbn Battûta” isimli seyahatnamesinde Aksaray’dan övgüyle söz etti.

Orta Çağ’da Fas’ta dünyaya

Arap İslam kaynaklarında Aksaray ismini ilk defa kullananlar arasında yer alan ve döneminin önemli seyyahlarından olan İbn-i Battuta’nın modern öncesi tarihte diğer tüm ünlü kaşiflerden daha fazla seyahat ettiği düşünülüyor.

İbn-i Battuta Kimdir?

İslam kaynaklarında Aksaray ismini “Aksarâ” olarak kullanan ilk kişilerden İbn-i Battuta, 1304 yılında Fas’ın Tanca kentinde dünyaya geldi. 1325 yılında Mekke’ye Hac ibadetini yerine getirmek için giden İbn-i Battuta, yaşadığı maceralar nedeniyle daha fazla yolculuk yapmak istedi ve yollara düştü. 28 yıl boyunca ülke ülke, şehir şehir gezen İbn-i Battuta, ünlü seyyah Marco Polo’dan 24 bin kilometre daha fazla seyahat ederek tam 117 bin kilometre seyahat etti. Dünya’nın pek çok yerini gezen ve anılarını “Rıhletü İbn Battûta” isimli seyahatnamesine yazan İbn-i Battuta’nın yolu Aksaray’a da düştü ve ünlü seyahatnamesinde Aksaray da yer aldı.

İbn-i Battuta Aksaray İçin Ne Dedi?

“Rıhletü İbn Battûta” isimli seyahatnamesinde Aksaray’dan söz eden İbn-i Battuta, Aksaray için “Aksarâ’ya (Aksaray) yönelerek çıktık yola. Bu şehir Anadolu’nun en sağlam ve en güzel beldelerindendir. Etrafı akarsu ve bahçelerle çevrili. Şehri üç kanal bölüyor; bunlar evlerin içinden geçiyor! Meyve bahçeleri, bağlar, bostanlar şehrin içine kadar yayılmış. Burada koyun yünüyle dokunan halı ve kilimler Aksarâyî diye tanınır ve benzerlerine başka hiçbir yerde rastlanmaz. Üretilen mallar Suriye, Irak, Hindistan, Çin ve diğer Türk ülkelerine ihraç edilir. Aksarâ, Irak hükümdarına (İlhanlı’ya) bağlı şehirlerdendir. Anadolu topraklarında ele geçirilen yerleri Irak hükümdarı adına yöneten Ertenâ beyinin vekili Şerif Hüseyin bu şehrin hâkimi olduğu için biz onun evinde konakladık. Şerif Hüseyin de aslında ahıdır; onun da yoldaşları çoktur. Bize sınırsız ikramlarda bulundu, öteki yoldaşları gibi hareket etti. Mısır’ın bilginleri arasında Tâceddîn bin Hannâ’nın kızının oğlu Şemseddin’i, kıraat bilginlerinin önderi MecdüddînAksarâyî’yi sayabiliriz. Bu adam Anadolu’nun Aksarâ şehrinden gelmiştir. Mısır’da Siryâkus semtinde oturur.” ifadeleriyle seyahatnamesinde Aksaray’a yer verdi.

Hakan Hidayet Deniz