Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

NASA’da bir Aksaraylı

  Aksaray’ımızın ve ülkemizin

 

Aksaray’ımızın ve ülkemizin yetiştirdiği cevherler, önemli görevlerde bulunuyor. Bu cevherlerden birisi de Enerji Eski Bakanımız ve Aksaray Milletvekilimiz Ali Rıza Alaboyun’un ikiz oğullarından biri olan Aksaraylı hemşerimiz Mehmet Esad Alaboyun, NASA’da takım lideri olarak görev yapıyor. Çocukluk yılları Aksaray ve Ankara’da geçen Mehmed Esad Alaboyun Ankara’da Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra Amerika’da SUNY Binghamton Üniversitesi’nde Elektronik Mühendisliği Lisans ve Lisansüstü eğitimi aldı.

Eğitimlerinin ardından uzun süre Amerika’da BAE Systems’ta Uçuş Sistem Mühendisi olarak çalışan Mehmed Alaboyun birçok uçağın, uçuş sistemlerinin modernizasyonunda aktif rol aldı. Kısa bir süre TUSAŞ’ta da çalışan Mehmed Alaboyun Raytheon, Lockheed Martin ve NASA’dan iş teklifleri alması üzerine çocuk doktoru olan eşinin ihtisas yapacağı John Hopkins Üniversitesi’nin bulunduğu bölge olan Maryland Goddard Space Flight Center’da işe başladı.

Maryland Goddard Space Flight Center NASA’nın James Webb Space Telescope’u dahil birçok uydunun dizayn ve testinin yapıldığı bir merkez olarak biliniyor. Mehmed Alaboyun, Maryland’daki Goddard Space Flight Center’da bazı projelerde Dr. John C. Mather’ın liderliğindeki ekiple birlikte çalışmaktadır.  Dr. Mather Nobel ödüllü bir bilim adamı ve James Webb Space Telescope uydusunu dizayn eden Astrofizikçi olarak tanınıyor. Mehmed Alaboyun’un yapımında aktif görev aldığı PACE Ocean Color Instrument uydusu 8 Şubat’ta uzaya fırlatılarak yörüngesine yerleştirildi.

Mehmed Alaboyun’un ikiz kardeşi Ömer Ziyaeddin Alaboyun da Milli Muharip uçağımız KAAN projesinde TUSAŞ’ta Makine Yüksek Mühendisi olarak çalışmaktadır.

Milletvekilimiz Ali Rıza Alaboyun “Çocuklarımız hepimizin geleceği ve millet olarak en büyük yatırımlarımızdır. Biz de bu doğrultuda çocuklarımıza gerekli eğitimleri aldırarak mesleklerinde en iyi olmanın farz-ı kifaye olduğu bilinci içerisinde yetiştirmeye çalıştık çok şükür onlar da bu yolda başarıyla devam ediyorlar” dedi.

 

Fotoğraf:

Foto: 1 Mehmed Esad Alaboyun, Dr. John C. Mather ile birlikte

Foto 2: Mehmed Esad Alaboyun’un yapımında büyük emeği geçen PACE Ocean Color Instrument uydusu ile birlikte

Haber: Ağustos GERÇE