Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

MUMYALAR TARİHE IŞIK TUTUYOR

aksaray müzesinde sergilenen mumyalar

aksaray müzesinde sergilenen mumyalar 1000 yıllık tarihetanıklık ediyor. kapadokya bölgesindeki arkeolojik kazılarda bulunan mumyalar10.ve 12.yüzyıllara dayanıyor. 

konu ile görüşlerini aldığımız İl kültür veturizm müdürümustafa doğan mumyalar ve aksaray müzesi hakkında şu konulara değindi.

İl kültür ve turizm müdürü mustafa doğan;  kapadokya bölgesinin en önemli noktalarındanaksaray, insan ve hayvan mumyalarıyla anadolu tarihine ışık tutuyor. aksaraymüzesindeki yetişkin ve bebek mumyalarıyla birlikte hayvan mumyaları dasergileniyor.10 ve 12’nci yüzyıldan kalan mumyalar özel ısıtma ve soğutmasistemleriyle muhafaza ediliyor. yetişkin insan bedenleri, bebekler hatta evcilhayvan mumyaları dikkat çekiyor. kapadokya bölgesinde bulunan aksaray bölgedekiarkeolojik kazılarda bulunan mumyalar aksaray müzemizde sergileniyor.

İl kültür ve turizm müdürü mustafa doğan ; İlimizde yapılankazılarda 17 tane mumya bulundu su ana kadar. bunlar ihlara vadisinde ve 10 kmuzaktaki canlı kilise bölgesin de, bu mumyalar, aksaray müzemizde sergileniyor.aksaray müzesi insanlık tarihinin en erken dönemlerine kadar uzanıyor. müzeninen dikkat çekici noktası ise mumyalar için özel olarak hazırlanan bölümler.yaklaşık 1000 yıllık mumyalar arasında kedi mumyaları da yer almaktadır.

mumyaların 10. ve 12. yüzyıllara tarihlendiğini görüyoruz.yetişkin çocuk ve hayvan mumyaları özellikle kedi mumyalarının olduğunugörüyoruz. mumyalama tekniğinin özellikle hayvan mumyalarında mısır etkilerinigörüyoruz.

aksaray müzesinde sergilenen mumyaların muhafazası için özelbir metot uygulanıyor. mumyaların bulunduğu her bir vitrinin altında ortamdakinemi yok eden özel bir sistem bulunuyor. bu sayede oda sıcaklığı sürekli sabitkalıyor ve mumyaların beden bütünlüğü uzun sure korunmuş oluyor.

kültür varlıkları müzeler genel müdürlüğümüz son yaptığıdüzenlemelerle özel bir bölüm yaptı. bu mumyalar oda sıcaklığında özelmakinalarla korunuyor. bu şekilde mumyaların zarar görmemesi için böyle birteknik uygulanıyor. aksaraylı vatandaşlarımızı müzemizi ziyarete davet ediyortarihle buluşturmak istiyoruz dedi.

haber: yaşar karatay 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksarayspor, Karadeniz fırtınasına karşı
Sıradaki Haber Aksaray Ege’de kaybetti; Karadeniz’de kazanmak istiyor!