Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mülkiyet sorunlarına son; ÇKS değişikliği ile çiftçilere destek kapısı açılıyor!

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğindeki değişiklikler Resmi Gazete’de yayınlandı. Mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle desteklemelerden yararlanamayan çiftçiler tarımsal desteklemelerde yararlanabilmeleri için “Taahhütname” belgesi ile kayıt altına alınacak.

2023- 2024 üretim yılı kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül 2023 tarihinde başlamış olup 2 Ocak 2024 tarihinde sonlanacak. ÇKS Yönetmeliğinde gidilen değişiklikle tarımsal üretim yapılan alanların kayıt alınması amacıyla yönetmelik yayınlandı.

Resmi Gazete de yayınlanan değişiklikle birlikte tarımsal faaliyet yapılan ama mülkiyet ve mirasçılık sorunu nedeniyle kayıt yapılamayan alanlar “Taahhütname” belgesi ile kayıt altına alınabilecek.

Bu kapsamda mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle desteklemelerden yararlanamayan çiftçiler tarımsal desteklemelerde yararlanabilme hakkına sahip oluyor.

ÇKS’ye kayıt yaptırırken hisseye denk gelen alanlar kira vermek sebebiyle Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununda yer alan hükümler doğrultusunda asgari tarımsal büyüklük şartı Hazineden kiralanan alanlarda aranmayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığına çiftçilerin son başvuru tarihine kadar ÇKS müracaat etmesi gerekiyor. E- devlet kapısı ve il, ilçe müdürlüklerine giderek yapmaları önem taşıyor.

Haber: Fatma Altınok