“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”nde, öğrencilere bilgi ve becerilerin ölçülmesinde günlük yaşamla ilişkili, yakın ya da uzak çevrelerinde karşılaşabilecekleri problemlere dair görevler verilmesi ve motivasyon artırıcı geri bildirimler sağlanması amaçlanıyor. Bu bağlamda, öğrencilerin gelişen yeteneklerine ve ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilebilen ölçme ve değerlendirme yöntemleri de müfredata dâhil edildi.
Yeni fasiküllerde Türkçe dersinde, dört dil becerisini geliştirmeye yönelik etkinlikler yer alırken, matematik ve hayat bilgisi derslerinde de süreç değerlendirmeye yönelik biçimlendirici değerlendirme etkinlikleri bulunuyor. Bu fasiküller, öğretmenlerin ve öğrencilerin sürece odaklanarak daha etkin bir öğrenme deneyimi yaşamasını sağlamayı amaçlıyor.
Fasiküller, belirli aralıklarla yayımlanarak eğitim sürecine entegre edilecek ve öğrencilerin gelişimlerini takip etmek amacıyla sürekli bir geri bildirim mekanizması oluşturulacak. Bu yenilikçi adım, öğretim yöntemlerine dair önemli bir değişiklik olarak eğitim dünyasında dikkat çekiyor.
Fatma Altınok