Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Milletvekili Yaldır; Mazot ve gübre desteği üreticilerimizi çiftçiliği bırakma noktasına getirdi

Aksaray İYİ Parti Milletvekili

Aksaray İYİ Parti Milletvekili Turan Yaldır, mazot ve gübre desteğine yönelik açıklamada bulundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyonu üyesi olan Milletvekili Yaldır, 2023 yılı mazot ve gübre desteği üreticileri çiftçiliği tamamen bırakma noktasına getirdiğine dikkat çekti.

2023 üretim yılı tarımsal desteklemeleri Resmi Gazete’de yayınlamasının ardından İyi Parti Milletvekili Yaldır açıklamada bulundu. Milletvekili Yaldır yaptığı açıklamada; “Arpa, buğday ve mısır üreten çiftçilerimiz TMO’nun açıkladığı düşük taban fiyat ve randevu vermemesi sebebiyle mahsullerini piyasaya zararına satmıştı. Şimdi ise de açıklanan 2023 yılı Mazot ve Gübre Desteği ile üreticimiz çiftçiliği tamamen bırakma noktasına gelmişlerdir” şeklinde konuştu.
Enflasyon nedeniyle akaryakıt fiyatlarına gelen zamların ardından üreticilere verilen destekle çiftçilik yapılamayacağını ifade eden Milletvekili Yaldır; “Henüz 4 ay önce 18 TL olan mazot bugün 40 TL’yi aşmışken, gübreden tohuma, elektrikten zirai ilaca her gün zam üstüne zam gelirken bu desteklerle ve girdi maliyetler karşısında çiftçilik yapılması imkansızdır. Korkarım ki bu sezon ülkemizde ekilen tarım arazileri ve dönüm başına verim ciddi manada azalacak, bu bahane ile hükümet de Türk çiftçisine çok gördüğü desteği Rus ve Ukrayna çiftçisine vermeye devam edecek” dedi.
Tarım Kanununa göre Milli gelirin en az yüzde birini Türk çiftçilerine verilmesi gerektiğini belirten Milletvekili Yaldır; “Hükümet derhal bu yanlıştan dönmeli, açıklanan bu ekonomimizin gerçekliğinden uzak destekleme rakamları, güncel piyasa koşullarına ve sürdürülebilir tarım için gereken düzeye göre artırılmalı, Tarım Kanunu’nda belirtildiği gibi Milli Gelirin en az %1’i Türk çiftçisine destek olarak sunulmalı” dedi.
Haber: Fatma Altınok