Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Milletvekili Yaldır; “Çiftçi TMO’dan randevu alamıyor”

Aksaray İYİ Parti Milletvekili

Aksaray İYİ Parti Milletvekili Turan Yaldır, çiftçilerin yaşadığı sorunlara değinerek TMO’da yaşanan randevu alamama sorunu hakkında açıklamada bulundu.
Sözlerinde artan enflasyon rakamlarına ve çiftçilerin ürün teslimi için TMO’dan randevu alamamasına değinen Milletvekili Yaldır, “kıymetli üreticilerimiz, sizlere Anadolu’nun kadim şehri Aksaray’dan şu anda hasadı yapılan bir buğday tarlasından sesleniyorum. Arpa ve buğday hasadının başlamasıyla birlikte, üreticilerimiz ilimiz Aksaray’da olduğu gibi ülkemizin her yöresinde. TMO ile ilgili ürün teslimi için randevu alamadıklarını ve mağdur durumda olduklarını ifade ediyorlar. Arpa ve buğday üreticimiz o kadar dertli ki ürün hasadı için biçerdöver bulsa, nakliye bulamıyor, nakliye bulsa TMO’dan randevu bulamıyor. Biçerdöverler, nakliye ve TMO randevu üçlüsünü aynı anda bulma ihtimali neredeyse imkânsız hale geldi.” diyerek sözlerine başladı.
İYİ Parti Milletvekili Turan Yaldır, “aylardır emek ve masraf ettiği mahsulünü hasata başlayan üreticimiz ürününü daha iyi bir fiyata satmak için haki olarak TMO’dan randevu bekliyor. Planlama, program ve organizasyon eksikliği başta olmak üzere; depoların dolu olması, yakın zamana kadar ithalatın devam etmesi Türk çiftçisini ne yazık ki ürününü daha düşük fiyata esnafa ya da tefeciye vermeye mahkûm etmektedir. Doğal afetler, kuraklık ve hastalıklardan gelen zararlar dahi çiftçimizi bu kadar derinden yaralamamıştır. TMO buğday, arpa alım taban fiyatlarını açıkladığını nispeten makul karşılanan fiyatlar, 1 aylık süre sonunda enflasyon karşısında ezilen Türk Lirası yüzünden düşük kalmıştır. Açıklandığında 1 ton buğday 400 dolar iken bugünkü kurla 50 dolar değer kaybederek 350 dolara gerilemiş, arpa ise ton fiyatı 310 dolar iken aradan geçen 1 aylık zaman diliminde 35 dolar değer kaybederek 275 dolara gerilemiştir. Bu 1 aylık başta döviz olmak üzere akaryakıttan, MTV’ye, KDV’den harçlara kadar her alanda zamlar gelmeye devam etmektedir.” diyerek üreticinin zamlar karşısında zorlandığını ve bu durumun çiftçiyi yıprattığını ifade etti.
Çiftçilerin ivedilikle çözüm beklediğini ve içerisinde bulundukları durumun oldukça güç olduğunu dile getiren Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, “Ürününü TMO’ya verme şansına ulaşan bir çiftçinin parasını aldığı günkü enflasyon, kur artışı ve hayat pahalılığı düşünüldüğünde açıklanan taban fiyatın çiftçiyi koruyamayacağı bugünden anlaşılmaktadır. Çiftçilerimizin gelecek yıllarda üretime devam edebilmeleri için TMO ve tüccar işbirliğinin hayata geçirilip, tüccarın kestiği faturanın üzerinin devlet tarafından karşılanması, çiftçilerimizin Ziraat Bankası başta olmak üzere tüm bankalardan kullandıkları tarımsal kredi ödemelerinin ertelenmesi TMO’ya emanet de olsa verilen ELÜS kredilerinin açılması, artan enflasyon şartlarından kaynaklı olarak desteklemelerin iki katına çıkartılması, yanlış karar ve uygulamalar sebebiyle artık zaruri hale gelmiştir.” sözlerine yer vererek TBMM’de bu konuyu önerge olarak belirttiklerini ve konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Haber: Ağustos Gerçe