Bakanlık, özel okulların ücret talep ederken “benzeri hizmetler” gibi kavramları somut bir hizmeti ifade etmeyen bir şekilde kullanmasının yasalara aykırı olduğuna dikkat çekti. Bakanlık tarafından tüm illere gönderilen yazıda, bazı özel okulların öğrenci kayıtları esnasında bu tür başlıklarla velilerden ücret talep ettikleri ve bunun da şikâyetlere konu olduğu ifade edildi.
Yazıda, “Özel Öğretim Kurumları Kanunu” ve “Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği”ne atıfta bulunularak, yalnızca somut hizmetler için ücret alınabileceği vurgulandı. Bakanlık, “genel gider” veya “diğer ücretler” adı altında yapılan ücret taleplerinin, eğitim-öğretim ile ilgisi olmayan giderler için peşin ücret toplama anlamına geldiğini belirterek, bu tür uygulamaların yasal olmadığını açıkladı.
Bakanlık ayrıca, okulların belirli bir hizmetin karşılığı olmayan hiçbir ücreti tespit ve ilan edemeyeceği, aksi durumlarda müeyyidelerin uygulanacağı konusunda uyarıda bulundu.
Millî Eğitim Bakanlığı, velilerin bu tür talep ve uygulamalara karşı dikkatli olmaları gerektiğini, yasal olmayan ücret talepleri hakkında şikâyetlerini ilgili mercilere iletmelerini önerdi. Bu açıklama, velilerin maddi olarak zor durumda kalmasını engellemeyi hedefliyor ve özel okul ücretleri konusunda daha şeffaf bir uygulama süreci oluşturulması amaçlanıyor.
Fatma Altınok

