Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mazot ve gübre desteği kalkmadı! Bakanlıktan net yanıt!

Bakanlık mazot ve gübre desteklemelerin kaldırılması iddialarına yönelik açıklamada bulundu

Bakanlık mazot ve gübre

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklama kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2025- 2027 dönemi bitkisel üretim destekleri Resmi Gazete’de yayınladı.


Tarım ve Orman Bakanlığının bitkisel üretim destekleri kapsamında yapılan açıklamalarının ardından sosyal medya platformlarında yayınlanan iddialar kapsamında Bakanlık açıklamada bulundu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklama kapsamında; “mazot ve gübre desteğinin kalktığı ve üreticilerimizin prim desteği olarak ifade ettiği fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağı bazı basın yayın organlarınca iddia edilmiş. Bu tamamen asılsızdır” şeklinde ifadelere yer verildi.
2024 yılı içerisinde mazot ve gübre desteklemelerini verileceği ve 2025 yılında desteklemelerin verilmeyeceği iddialarının ardından Bakanlık bu iddiaların asılsız olduğunu vurguladı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklama ile birlikte bu iddiaların asılsız olduğu ifade edilerek, mazot ve gübre desteğinin kaldırılmadığı belirtildi. Bu kapsamda temel destek olarak revize edildiğini açıklandı.
Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı açıklamada, “ÇKS Sistemi Kayıtlı üreticilerin temel destek mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacaktır. Ayrıca üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda temel desteğe ilave olarak üreticilerimizin kullandığı mazotun yüzde 50’isi gübrenin de yüzde 25’nin planlı üretim desteği olarak alacaktır. Böylelikle mazot maliyetinin yüzde 100’ü gübre maliyetinin yüzde 50’si destelenmiş olacaktır “ ifadesi ver aldı.
Bakanlık 11 ilde 52 ilçede su kısıntın olmasından ötürü planlama kapsamında az su tüketen mercimek, nohut, baklagiller, yem bitkiler, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilerin gübre maliyetini kalan yüzde 50’lik kısmında yer altı su kısıtı desteği olarak vereceği belirtildi. Bu bölgelerde üretim planlaması uygun ekim yapanlara mazot ve gübre desteğini yüzde 100’ü destekleneceği açıklandı.

Fatma Altınok