Mart ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, geçen yılın aynı ayına göre %5,5 azalarak 21 milyar 492 milyon dolardan 20 milyar 304 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde ithalat ise %11,2 artışla 23 milyar 144 milyon dolardan 25 milyar 738 milyon dolara yükseldi. Bu gelişmeler sonucunda söz konusu kalemlerde dış ticaret açığı 5 milyar 435 milyon dolar olarak kaydedildi. Dış ticaret hacmi ise %3,2 artarak 46 milyar 42 milyon dolara ulaştı. İhracatın ithalatı karşılama oranı %78,9 oldu.
Genel dış ticaret verilerine bakıldığında ise tablo daha dikkat çekici. Mart ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre %56 artarak 7 milyar 195 milyon dolardan 11 milyar 221 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da %76,5’ten %66,1’e geriledi.
Yılın ilk üç ayını kapsayan Ocak-Mart döneminde de benzer bir eğilim görüldü. Bu dönemde dış ticaret açığı %27,5 artışla 28 milyar 667 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı %68,8 olarak gerçekleşti.
Sektörel dağılım incelendiğinde, Mart ayında imalat sanayinin ihracattaki payı %93,7 ile belirleyici olmaya devam etti. Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,7, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı ise %1,9 olarak kaydedildi. İthalatta ise ara malları %70 pay ile ilk sırada yer aldı.
Ülkelere göre dağılımda, Mart ayında en fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 820 milyon dolarla Almanya oldu. Almanya’yı Birleşik Krallık, ABD, İtalya ve Fransa izledi. İthalatta ise ilk sırayı 4 milyar 759 milyon dolarla Çin aldı. Çin’i Rusya Federasyonu, Almanya, İsviçre ve ABD takip etti.
Öte yandan, yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %3,5 seviyesinde kalırken, aynı ürün grubunun ithalattaki payı %12,1 olarak gerçekleşti. Veriler, Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünlerinde ithalata bağımlılığının sürdüğüne işaret etti.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise Mart ayında ihracat bir önceki aya göre %2 azalırken, ithalat %2,3 artış gösterdi.
Haber Merkezi

