Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Malçlama Aksaray’da Kurak Alanlar İçin Alternatif Olacak

Aksaray Orman İşletme Müdürlüğü

Aksaray Orman İşletme Müdürlüğü ağaçlandırma çalışmasından malçlama adı verilen Aksaray’da 2021 de uygulanmaya başlayan yöntemi denetlemek için saha çalışması yaptı.

Aksaray Orman İşletme Müdürü Abidder Yurtman başkanlığında yapılan incelemede malçlama yöntemi fidanların hem kök hem de gövde yapısında daha verimli sonuç aldıklarını tespit edildi. Uygulanmakta olan bu yöntemin kurak mıntıkalarda yapılacak olan ağaçlandırma çalışmalarında bir yöntem olarak kullanımının sağlaması planlanıyor. Yapılan Hicip Erozyon Kontrol sahasında incelemelerine Müdür Yurtman haricinde Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Mustafa Tuncer, Ağaçlandırma Etüt ve Proje Şube Müdürü Nuran Salur Karacorlu, Toprak Bilimci Gıyasettin Akbin, İç Anadolu Ormancılık Araştırma Enstitü Müdürü Aytunç Nane ve ekibi, Konya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmetcan Yüksel, Etüt ve Proje Baş mühendisleri İsmail Gürsoy ve Erdal Tunçez ile birlikte Aksaray orman İşletme Müdürlüğü teknik personelden oluşan bir heyet katıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Aksaray Orman İşletme Müdürü Abidder Yurtman; “yapmış olduğumuz incelemelerde, uygulamasını yaptığımız malçlama yöntemi ile diktiğimiz fidanlardan bazılarını sökerek uygulama yapılmayan yerlerdeki fidanlarla karşılaştırmasını yaptık. Gördük ki malçlama yöntemi ile dikimini yaptığımız fidanların uygulama yapılmayan fidanlara göre hem kök gelişimlerinin, hem de gövde gelişimlerinin çok daha iyi olduğu ve 2022 yılı ilkbaharında malçlama yöntemi ile dikilmiş olan fidanların kök büyümesinin 50 cm’nin üzerinde olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Yurtman; “Yapmış olduğumuz bu çalışmada bizlere destek vermek ve deneyimlerini bizlerle paylaşmak için gelen Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Daire Başkanlığına, İç Anadolu Araştırma Enstitü Müdürlüğüne ve Bölge Müdürlüğümüze bizlere verdikleri desteklerinden dolayı çok teşekkür eder şükranlarımı sunarım” diyerek “Bundan sonraki çalışmalarımızda da desteklerini her zaman yanımızda hissedeceğiz. Yapacağımız daha güzel ve başarılı çalışmalarda daha yeşil bir Türkiye de buluşmak dileğimle” temennisinde bulundu.

Malçlama Yöntemi nedir?

Toprağın fiziksel özelliklerini sıcaklık, nem ve benzeri unsurları artırmak, kaliteli, erkenci ve bol ürün almak amacıyla toprak yüzeyinin ince bir tabakayla kaplanmasına malçlama denir.

Haber Avni Kuru