Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kuzu ve oğlak yetiştiricileri dikkat; Başvurular başladı

Küçükbaş hayvancılık yapan yetiştiriciler için kuzu ve oğlak desteklemesi 1. dönem başvuruları başladı. Son başvuru tarihi 2 Aralık 2024 olarak belirlendi.

Küçükbaş hayvancılık yapan yetiştiriciler

2024 yılı kuzu ve oğlak desteklemesi 1. dönem başvuruları için süreç başladı. Son başvuru tarihi 2 Aralık 2024 olarak belirlenen desteklemeler, küçükbaş hayvancılık yapan yetiştiriciler için önemli fırsatlar sunuyor.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, desteklemelerden faydalanabilmek için bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerektiği belirtildi. Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği kapsamında yürütülecek olan bu desteklemelerden, 2024 takvim yılı içinde doğmuş, küpelenmiş, TÜRKVET’e kayıtlı ve doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış kuzular ve oğlaklar yararlanabilecek. Ayrıca, bu hayvanlara koyun-keçi vebası aşısı yapılmış olması ve VETBİS’e kaydedilmiş olması şartı aranıyor.

Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin, damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine üye olmaları gerekmektedir. Ayrıca, hayvanın 4 aylık süre içinde doğduğu işletmeden, işletme sahibine ait farklı bir işletmeye nakledilmesi durumunda, sahip bilgisi değişmediği sürece desteklemeden faydalanılabilecektir.

5996 sayılı Kanunun 36’ncı maddesi hükümlerine göre, idari para cezası sonucunda işletmeye kayıt edilen kuzular ve oğlaklar destekleme kapsamı dışında tutulacaktır. Destekleme dönemlerinde desteklemeden yararlanacak olan toplam kuzu-oğlak sayısı, işletmede kayıtlı anaç koyun keçi sayısının 1,5 katını, dişi kuzu sayısı ise anaç koyun sayısının 1,5 katının %55’ini geçemez. Hazırlanan icmallerde öncelik dişilere verilecek. TÜRKVET’ten alınan verilerde anaç koyun keçi bulunmayan işletmeler destekleme kapsamına alınmayacaktır.

Yetiştiriciler, destekleme başvurularını üyesi oldukları damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine dilekçe ile yapabilecekler. Başvuru sürecinin son tarihi olan 2 Aralık 2024’e kadar, gerekli belgeleri tamamlayarak başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Hakan Hidayet Deniz