Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KONUT ALMANIN TAM ZAMANI

aksaray müteahhitler birliği yönetim

aksaray müteahhitler birliği yönetim kurulu başkanı fatih güneş,yaptığı yazılı basın açıklamasında, aksaray’ımızın ve türkiye’nin inşaatsektöründeki durumunu değerlendirdi.

“ bu yıl çok az projelansmana çıkacaktır. sektörün en büyük önceliği mevcut projeleri tamamlayıp,stokları eritmek. türkiye’de 2 milyona yakın ,aksaray’da  7.500 civarı konut satılmayı bekliyor. bukonutların satılması için faizlerin düşmesi gerekiyor. kamu bankalarınınbaşlattığı 0,98 faiz kampanyası İstanbul gibi büyük şehirlerde sektöre birhareket getirdi ancak anadolu’daki aksaray,kırşehir, niğde gibi küçük şehirlere yeterli değil. 0,98 faiz kampanyasınınmüteahhitlere maliyeti çok yüksek. 0.80’lik maliyeti müteahhitler karşılıyor.faiz oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 1’in altına düşmesi gerekiyor. merkezbankası’nın ilk toplantıda faiz oranlarını yüzde 20’nin altına düşürmesi ve2019’a olumlu bir başlangıç yapması gerekiyor. faizlerdeki düşüş eğilimi haladevam ediyor. faizlerdeki düşüşle beraber 2019’da konut satışları artacak vesektöre yeniden hareket gelecektir.”
”konutfiyatlarında artış kaçınılmaz”

 döviz kurunun artmasıyla “maliyetler çokyükseldi. malzeme ve işçiliğe zam geldi. fakat; bu artışlar, henüz aksaray’dakidaire fiyatlarına yansıtılmadı. faizlerde de aşağı trend gözleniyor. bu trendinhızlanması hâlinde, konut fiyatlarında artış kaçınılmaz olacak. tıpkı 2001krizinin ardından, 2004 ve sonrasında yaşanan gibi bir süreç bekliyor bizi.”

”konutalmanın tam zamanı”

“yapıruhsatları bu yıl yüzde 80 azaldı. bu ne demek? artık daha az inşaat arzıolacak, stoklar hızlı tükenecek. bir de maliyetlerin fiyatlara ekleneceğinihesaba katarsanız, şu anda konut almanın tam zamanı. ancak bakıyoruz, oturduğuevi bile satıp, parayı faize yatıranlar var. hâlbuki 2-3 yıl sonra mevduatkazançlarını bile katsalar, dönüp sattıkları evi alamayacaklar. mevduatfaizleri yüzde 15 ve altına gerilesin, yine konuta koşacaklar, ama bugünkü fırsatlarıbulamayacaklar. 2019’un ortalarında fiyatların yüzde 25 artabileceğini tahminediyoruz.” “Şu anda eski maliyetler üzerinde satılan daireler var. buzamanlarda ev alan vatandaşlarımız karlı. ev alacaklar için bitmişdairelerin sıkıntısı ve risk yok.  bu bağlamda vatandaşlarımızın ev almasıkonusunda tavsiyelerde bulunuyorum” dedi.

haber merkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray’da, kırmızı ışıkta bekleyen iki
Sıradaki Haber Aksaray’da Ani Fren 5 Kişiyi Yaraladı!