Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kızıl Kilise mirası korunuyor, Kaymakam Taşavlı öncülüğünde mimari yapıda temizlik çalışması yapıldı

Aksaray Güzelyurt Kaymakamı ve

Aksaray Güzelyurt Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Can Alperen Taşavlı, Aksaray Müze Müdürlüğü ve Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü iş birliğinde tarihi ve kültürel miraslar korunuyor.
Güzelyurt ilçesine yer alan Kızıl Kilisenin mimari yapısına zarar verilmeden temizlik çalışması gerçekleşti.
Güzelyurt Kaymakamı Can Alperen Taşavlı, Bölge Laboratuvarı Müdürü Hatice Temur Yıldız, Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın, Restoratör Muhammet Sami Ateş ,Restoratör Murat Ünal katılım sağladı.
Bölgenin ilk çalışması Kaymakam Taşavlı önderliğinde yapılmış olup tarihi mirasa zarar verilmeden hassas bir şekilde gerçekleştirildi. Tarihi eserlere yüzey temizliği uzmanlık gerektiren bir çalışma olduğu bilincinde hareket eden heyet, BIX®️ Mikro kumlama sistemiyle Güzelyurt’ta bulunan Kızıl Kilisenin mimari yapısındaki patinasına (yüzey alanına) zarar vermeden vandalizmli alanda temizlik çalışması gerçekleştirdi.
Kızıl kilisede Türkiye’de ilk kez kullanılan portatif sistem ile mikrokumlama tekniği uygulamalı dersi Güzelyurt Meslek Yükselokulu Mimari Restorasyon Bölümü öğrencilerine verildi. Kaymakam Taşavlı önderliğinde Kolluk kuvvetlerinde katkılarıyla ören yerleri ve kültürel değerlerini korunması amacıyla 360 derece görüntü alan 24 saat kesintisi çalışan fotokapan kamera sistemi yerleştirildi.
Kültür ve tabitat varlıklarını koruma kanunu gereğince, tescil edilen sit alanların korunması alanlarında tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenlere, izin alınmadan inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacağı yer alıyor.
Güzelyurt Kaymakamı Taşavlı öncülüğünde gerçekleşen temizlik çalışması ilçenin kültür ve turizmine büyük oranda katkı sağlayacağı ön görülüyor. Yapılan koruma çalışmaları ile tarihi mirasa zarar verilmesi engelleniyor.

Haber: Fatma Altınok