aksarayyenigün gazetesi olarak yeni sanayi sitesinde sevilen esnaflardan orijinalkaportanın sahibi ekrem durmuş’u ve mehmet durmuş’u ziyaret ettik.
kaportacılıknedir? ne iş yaparlar? gibi soruların cevabını işinin ustasından öğrenerek sizdeğerli okuyucularımıza aktarıyoruz.
– oto kaportacı nedir, ne işyapar?
-araçlardasaç aksam üzerinde meydana gelen vuruk, çarpma, devrilme veya değişiklik gibimeydana gelen deformasyonu onaran, parça değiştirerek ve parçaları birbiri ileuyumlu hale getiren bilgi ve beceriye sahip sanatkârdır. oto kaportacısıaraçları güzelleştiren, sorunlarını gideren oto plastik cerrahıdır. araç olduğusürece oto kaportacılığı devam eder.
-kaportacılık mesleğinin özelliğinedir?
-otokaportacılık dikkat, özen, sabır, emek ve bilgi gerektirir. bunların öncesindeişe, müşteriye saygı ve güven şarttır. oto kaportacısının ustalığı ise yaptığıişten anlaşılır. Çünkü kaporta göze hitap ediyor. yapılan işin üstünü örtme,gizleme şansınız asla yoktur. motor aksamı, şase gibi değil. bu nedenle işbittikten sonra hemen anlaşılır. mesela kaportayı yanlış monte yaparsan kapıkapanmaz, camda problem olur. boya tutmamışsa sırıtır. Özelliği budur.kaportacı i iyi iş çıkararak müşteriyi memnun ederek alın terinin karşılığınıaldığında huzurlu olur.
kaporta dükkânını nasıl açtınız?
sıfırdanbaşladık. sermayemiz yoktu. allah’a sığınarak, ticari cesaret ve mesleğimizegüvenerek borçlanarak iş yerimizin malzemelerini alarak kapımızı açtık. beni bumeslekte yetiştiren ustam çok iyi biriydi. kaportacılıkta ondan da çok şeyöğrendim. kardeş gibiydik. bir birimizi sever, sayar ekmeğimizi paylaşırdık.mesleğimizin özünde emek, güven ve ustalık olduğu için yorulmadan çokçalışırdık.
-kaç kişi çalışıyordu?
1972’teiş yerimizde 9-10 kişi çalışıyordu. yeni arabalar çıkınca acemi şoförlerdearttı. bu nedenle işimiz de çok yoğunlaştı. hem işimizi yapıyorduk, hem deçırak olarak çalışanlarımızı usta olarak yetiştiriyorduk.
-o yıllar ne tür araçlar tamiregelirdi?
bugünkülüks araçlar o zaman yoktu. 1972’den sonra murat, renault gibi arabalar çıktı.bu model arabalar çıkınca araba sayısı şehirde arttı, buna bağlı olarakişlerimizde artış olmaya başladı.
-sürücüler genelde hangişikâyetle gelirler?
-ozamanki araçlar çabuk eskiyor, paslanıyor, çürüyordu. yada araç kaza sonucuhasar gördüğünde bize getiriliyordu. kaporta tamiri tamamen el işçiliğine,ustalığa bağlıydı. günlerce uğraşılır kaporta çekiç marifetiyle düzeltilirboyanırdı. ama bugün öyle değil. mesleğimizde kullandığımız araç, gereç veekipmanlar gelişti.
– lüks araçlar sizi nasıletkiledi mi?
-bizbu işi ilk yaptığımız zaman aksaray’ın nüfusu 35 bindi. Şimdi ise 400 bin. araçsayısı da, kaporta ustaları da arttı Şartlar değişti. teknik imkânlar çokgelişti. o zamanlar bir parçayı bulmakta zorlanıyorduk. Şimdi her şey hazır. elemeği montaja döndü. lüks, kaliteli araçların artması mesleğimizde kaliteyiartırdı. araçlarda kullanılan parçalar daha sağlam. eski arabaya boyavurduğumuzda boya yağmur gördüğünde araç paslanıyordu. ama şimdi öyle değil.Çünkü her malzeme daha kaliteli üretiliyor. bugün türkiye’de avrupastandartlarında kaliteli malzeme üretiliyor.
– sizin yetiştirdiğiniz ustalarvar mı?
-meslektebenim yanımda yetişen 30’u aşkın kaporta ustası var. bu arkadaşlarımızın çoğuiş yeri sahibidir. tabi ki onların başarılı ustalığından ve iş yeri sahibiolmasından mutlu oluyorum.
-kaporta ustası tamire gelenaracın neden geldiğini anlayabiliyor mu?
-elbetteanlıyoruz. mesela aracın önü ezilmiş, cam kırılmışsa emniyet kemeri takmadığıiçin ani bir frende kafasını cama vurmuştur. arkadan darbe almışsa darbeşekline göre anlamak mümkündür. muhtemelen kırmızı ışıkta dalgın veya hızlıgelen sürücü bir araça arkadan vurmuştur. yada devirmişse araçta ezilme dahafarklı oluyor. sorduğumuzda da araç sahibinden doğru cevap alıyoruz.
-tamir dışında size gelen araçoluyor mu?
-İkinciel araç alan vatandaşlarımız araçta boya, kaporta da veya parça değişikliğiolup olmadığını öğrenmek için bize geliyorlar. bizde göz, el kontörlüyle yaptığımıztespiti söylüyoruz.
-kaporta açısından bir aracındeğeri nasıl düşer?
-fabrikanınattığı orijinal boya ile piyasanın attığı boya aynı kalitede değildir. cıvatalıçamurluk, kapı, kaput bunlar değiştirilebilir. bunlara macun çekilmemeli boyayapılmamalıdır. bu aksamın değişmesi
aracındeğerini düşürmez. birde sabit parçalar vardır. mesela tavan, bunlar geneldedeğiştirilmez. hasardan dolayı boyanır, boyandığı içinde bir miktar değer kaybıolur. eski araçlarda bu değer kaybı da olmaz.
-araç sahiplerine ne önerirsiniz?
-araçlarabüyük paralar verilerek alınıyor. ama insanımız canına ve malına gereken özenigöstermiyor. Önerim şudur: trafik kurallarına mutlaka uyulmalı. emniyet kemeritakılmalı. dalgın, stresli durumlarda araç kullanılmamalı. 2-3 liralık oto parkbedeli için pahalı araçlar yol kenarlarına park edilmemeli. araçlar asitlikimyasal deterjanlarla yıkanmamalı. soğuktan ve güneşten korunmalı. İki üçyılda bir koruyucu bakım yapılmalı. Özellikle bakım, cila aracın görüntü veboya koruması açısından gereklidir.
habervedat t.