Aksaray’da, İş Pozitif organizasyonu kapsamında toplantı organizasyonu gerçekleşti. Açılımı, İş, proje, Ortaklık, Zamanlama, İşbirliği, Teşvik, İstihdam, Fırsat olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın teşvikleriyle hayata geçirilen programın tanıtım toplantısı yapıldı. Program kapsamında kadınların iş hayatına teşviklerine yönelik geliştirilen iş birliği sistemi hakkında bilgilendirme yapıldı.
Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu başkanlık etti. “İşin, gücün olsun diye” ve “Kadın İstihdamını Desteklemek İçin Güç Birliği” sloganları ile hedef kitlesine seslenen program, kadınların iş hayatında daha fazla yer almalarını teşvik etmek amacıyla organize edildi. İş Pozitif, Türkiye’de kadın istihdamına yönelik mesleki eğitim, teşvik ve hibe gibi destekler veren kamu kurumları, yetişmiş insan kaynağına sahip sivil toplum kuruluşları, üretim kapasitesine sahip kadın kooperatifleri ve istihdam sağlayan özel sektör kuruluşlarının bir araya gelerek kayıtlı “kadın istihdamının” artırılmasını sağlayacak iş birliği sistemi olarak duyuruldu.
“İş Pozitif” kapsamında kadınlara yönelik gerçekleşecek olan fırsatlar arasında; iş ve meslek danışmanlığı hizmeti, engelli iş koçluğu, engelli kadınlara yönelik hizmetler, işbaşı eğitim programları, mesleki eğitim kursları, kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların teşviki, işsizlik ödeneği, yarım çalışma ödeneği, toplum yararına programlar ve iş kulüpleri yer alıyor.
“Kadınlar eğitimi önemsiyor”
Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Kadınlar çok kıymetli ve değerlidir. Kadının olmadığı her yer eksiktir. Türkiye’de bu yönde çok büyük gelişmeler var. Son 20 yıl içerisinde kadınlar her yerde varlar. İş Pozitif programı da başta olmak üzere son yıllarda kadın istihdamı yönünde çok ciddi gelişmeler var. İstihdamın ne kadar değerli ve kıymetli olduğunu çok iyi biliyorum. Yapılan her toplantıda kadın istihdamını konuşuyoruz. TBMM yasama faaliyetlerine kadınlar çok büyük katkı sağlıyorlar. Aksaray’da da bu vurgu ile önümüze bakacağız. Dolayısıyla bütün kadınların, bu gerçeğe bakarak son derece muktedir olması gerektiğini düşünüyorum. Kadınların her sektörde dimdik ayakta olduğunu görüyoruz. Neden? Çünkü kadınlar eğitimi önemsiyor. Eğitim bize güç kazandırıyor” sözlerini kullandı.
“Kadınların istihdama katılması ülke ekonomisinin büyümesine etki ediyor”
Toplantıya katılım sağlayan isimler arasında yer alan Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer yaptığı konuşma kapsamında; “Daha önceki konuşmacılar sağ olsun çok güzel ifade ettiler kadın istihdamının önemi gerekliliği, rakamlarla istatistiklerle ülkemizin gelmiş olduğu durum, nerden geldik nereye doğru gidiyoruz. Bir geniş görüşlülük çizmesi açısından önem arz ediyordu. Elbette bunlar çok önemli her geçen günde bunun farkındalığı adına da hükümetimiz tarafından önemli adımlar atılıyor. Bu işin sahiplenicisi olarak da istihdam konusunda İŞKUR Genel Müdürlüğümüz kadınlarımızın hakları ve hukukları korunması toplum içerisinde statülerinin geliştirilmesi, ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızda Kadın Statüsü Genel Müdürlüğümüz bu konuyla ilgili birçok çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Kadınların toplum içinde yeri, önemi arttırılması, güçlendirilmesi bu şekilde de toplumumuzda sağlam dinamik bir yapının oluşturulması. Rakamlarla da sabittir ki kadınlarımız istihdama katılması ülkeye ekonomisinde önemli büyümeleri gelişmelere sebebiyet veriyor. Erkelerden daha farklı niteliklere sahip olmaları ve birçok sektörde, alanda faaliyet göstermeleri o sektör ve alanın daha ileriye gitmesi açısından da önem arz ediyor.
Kadınların farklı olarak diğer rollerinde göz ardı etmememiz kanaatindeyim. Aile kuramı, aile mefhumu bu mevzularla önem arz ediyor. Bunu da da Aile ve Sosyal İl Müdürlüğümüz çalışmalar yapıyor. Diğer hepsini harmanlayarak bir araya getirerek toplumumuzun güzel bir aile yapısı, güçlü bir aile yapısı, aile ortamı, çalışma hayatı birbirini destekleyen bir noktaya gelmesini arzu ediyoruz” sözlerini kullandı.
“Cinsiyet odaklı değil tecrübe ile işgücü aranır hale geldi”
Toplantı kapsamında açıklama yapan Aksaray İŞKUR İl Müdür Mahmut Akkuş; “Bugüne kadar gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın, gerekse bugün bu proje kapsamındaki 10 tane bakanlığımızın işbirliğinde kadınlara yönelik çok ciddi işbirlikleri söz konusu. Sadece İŞKUR olarak bizler değil aynı zamanda tarım müdürlüğümüzün, ticaret müdürlüğümüzün kooperatif ve girişimcilere yönelik destekleri mevcut. Yirmi yıl önce kadınların işgücüne katılım oranları yüzde 17 seviyelerindeyken, 2023 yılı Aralık ayı itibariyle bu rakam yüzde 35.9’a ulaşmıştır. Hem kalkınmamızın vizyonunu oluşturan 12’inci Kalkınma Programında hem de Ulusal İstihdam Stratejisi’nde 2028 yılı için yüzde 41 hedefi belirlenmiştir. Aksaray’a gelince de burada artık cinsiyet ayrımından ziyade tecrübe odaklı işgücü aranır hale geldi. İşverenlerimizin yüzde 25’lik kısmı da sadece kadın istihdamı gerçekleştireceğini belirtiyor” ifadelerine yer verdi.
“Gereken adımları atmamız hayati öneme sahiptir”
Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, yaptığı konuşma kapsamında, “Gereken adımları atmamamız hayati öneme sahiptir. Türkiye nüfusunun yüzde 50’sini kadınlar yüzde 50’sini erkeler oluşturmaktadır. Buna karşın kadın istihdam ve girişimci kadın oranı oldukça çok düşük kalmaktadır. En az bir eğitim düzeyini tamamlayan 25 ve daha yukarıdaki kadınların oranı yüzde 87 yükseköğretim mezunu olan 25 ve daha yukarı yaştaki kadınların oranı yüzde 21, yükseköğretim kadınların iş gücüne katılım oranı ise yüzde 68, kadın milletvekili oranımıza baktığımızda yüzde 17 kadın, büyükelçi oranında yüzde 27, yükseköğretimde görevli profesör yüzde 33 seviyesindedir. Eğitim seviyesi arttıkça kadın iş yaşamında varlığında daha yoğun hissedilmemektedir. İlimizde toplan kadın çalışanın oranına baktığımızda yüzde 25 civarındadır. İlimizde 15 -25 yaş arası 70 bin kişi bulunmaktadır. Bunun yarısı erke yarısı kadın, genç nüfus diye tabir edilen bu kesimden kadınların toplam çalışan içindeki payını arttırmaz ise istihdam konusunda çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. ATSO’nun yaklaşık 7 bine yakın üyesi bulunmaktadır. Bu firmalardan bin yüz yedi adedinde kadın ortak varken bin dört firmada kadın yetkili bulunmaktadır. Yüzdesel olarak bu rakamları değerlendirdiğimizde yaklaşık yüzde 18 civarında kaldığını üzülerek ifade etmek istiyorum” sözlerine yer verdi.
“Kadın güçlü olursa toplum da güçlü olur”
Toplantıya katılan Borsa Başkanı Hamit Özkök, burada yaptığı konuşma sırasında, “Kadın güçlü olursa toplum da bir o kadar güçlü olur. 2023 verilerinde kadınların yüzde 36’sı iş hayatından kesinlikle yer almaktadır. Kadınların iş hayatında daha fazla inisiyatif ve görev üstlenmeleri gerekiyor. Kadın elinin değmediği bir ekonomi olamaz. Zengin bir ülke olmak için kadın girişimcileri desteklemeliyiz.” Sözlerini kullandı.
“Kadın istihdamını destekliyoruz”
İstihdam Hizmetleri Daire başkanı Özkan Bolat; “İş Pozitif programı kapsamında biz bütün kamu kurumlarımızın, kadın istihdam alanında faaliyet gösteren bakanlıklarımızın faaliyetlerini bir araya getirdik. Ayrıca kadın kooperatiflerinin, kadın istihdam eden işverenlerinin ve bütün paydaşları bir araya getirerek kadın istihdamını destekliyoruz. Daha fazla ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda da, İstanbul’daki açılış sonrasında Manisa’da, Adana’da, Ankara’da ve Samsun illerinde tanıtım programları düzenlendi. Bugün de bir dizi faaliyet ile birlikte burada tanıtım programımızı icra edeceğiz” sözlerine yer verdi.
İş Pozitif programı kapsamında gerçekleşen toplantıya; Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, Vali Yardımcısı Şeyma Polat Balak, İstihdam Hizmetleri Daire Başkanı Özkan Bolat, İŞKUR İl Müdürü Mahmut Akkuş, Aksaray Ticareti ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Aksaray Baro Başkanı Ferit Köse, Aksaray Borsa Başkanı Hamit Özkök, Kadın Dernek Başkanları ve Üyeleri, daire müdürleri STK Başkanları katılım sağladı.
Ağustos Gerçe