Verilere göre, 2025 yılında işsiz sayısı bir önceki yıla göre 147 bin kişi azalarak 2 milyon 966 bine geriledi. İşsizlik oranı ise 0,4 puan düşüşle %8,3 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %6,8 olurken, kadınlarda %11,3 ile daha yüksek seviyede kaldı.
İstihdam cephesinde ise zayıf bir tablo öne çıktı. İstihdam edilenlerin sayısı 54 bin kişi azalarak 32 milyon 566 bine gerilerken, istihdam oranı %49,0 oldu. Erkeklerde bu oran %66,4 iken, kadınlarda %32,1 olarak kaydedildi.

İşgücüne katılım da geriledi. İşgücü 200 bin kişi azalarak 35 milyon 533 bine düşerken, işgücüne katılma oranı %53,5 olarak gerçekleşti. Bu oran erkeklerde %71,3, kadınlarda ise %36,2 seviyesinde kaldı.
Genç nüfusta işsizlik oranı ise 1 puanlık düşüşle %15,3’e geriledi. Ancak genç kadınlarda işsizlik oranının %22,1 olması dikkat çekti.
İstihdamın sektörel dağılımında hizmet sektörü ağırlığını artırdı. Toplam istihdamın %59,0’ı hizmet, %20,2’si sanayi, %14,0’ı tarım ve %6,8’i inşaat sektöründe yer aldı. Hizmet ve inşaat sektörlerinin payı artarken, tarım ve sanayi sektörlerinde düşüş görüldü.
Öte yandan, geniş tanımlı işsizlik olarak kabul edilen atıl işgücü oranı 3 puanlık artışla %29,7’ye yükseldi. Bu artış, işgücü piyasasındaki kırılganlığın sürdüğüne işaret etti.
İl bazında bakıldığında, işsizlik oranının en düşük olduğu il %4,0 ile Ardahan olurken, en yüksek işsizlik oranı %13,8 ile Hakkari’de kaydedildi.
İstihdam ve işgücüne katılımda ise Artvin öne çıktı. Artvin, %58,1 ile en yüksek istihdam oranına, %61,3 ile de en yüksek işgücüne katılma oranına sahip il oldu.
Haber Merkezi

