Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İnşaat zirvede, tarım geride: Ekonomi %2 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılının Ocak-Mart dönemine ait Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. GSYH zincirlenmiş hacim endeksine göre %2,0 artış gösterdi. En yüksek büyüme %7,3 ile inşaat sektöründe gerçekleşti. Buna karşılık tarım ve sanayi sektörleri küçülme kaydetti. İhracat gerilerken ithalat arttı. Cari fiyatlarla GSYH 12,1 trilyon TL’ye ulaşırken dolar bazında 335,5 milyar dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı I. çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksiyle %2,0 oranında büyüdü.

İnşaat ve Hizmet Sektörleri Sürükleyici Rolde

Büyümenin lokomotifi, %7,3’lük artışla inşaat sektörü oldu. Onu %6,1 ile bilgi ve iletişim, %4,7 ile diğer hizmet faaliyetleri izledi. Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %4,0, gayrimenkul faaliyetleri %2,4 ve finans-sigorta sektörü %0,5 büyüme kaydetti. Kamu yönetimi, eğitim ve sağlık hizmetleri ise %0,3’lük sınırlı bir artış gösterdi.

Tarım ve Sanayide Daralma

Olumsuz hava koşulları ve üretim giderleri gibi faktörlerin etkisiyle tarım sektörü %2,0, sanayi sektörü ise %1,8 oranında daraldı. Bu durum, üretime dayalı sektörlerin ekonomik büyümeye katkısında gerilemeye işaret ediyor.

GSYH 12,1 Trilyon TL’yi Aştı

Üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH, 2025 yılı ilk çeyreğinde cari fiyatlarla %36,7 artışla 12 trilyon 125 milyar 173 milyon TL oldu. Bu değer, ABD doları cinsinden 335 milyar 504 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Hanehalkı Tüketimi Artıyor

2025 yılı I. çeyrekte hanehalkı tüketimi %2,0, devletin nihai tüketim harcamaları %1,2 ve gayrisafi sabit sermaye oluşumu %2,1 oranında arttı. Bu, iç talebin ekonomik büyümeye katkı sunduğunu gösteriyor.

İhracat Geriledi, İthalat Arttı

Dış ticaret kalemlerinde mal ve hizmet ihracatı %0,01 azaldı, buna karşın ithalat %3,0 oranında arttı. Bu durum, dış ticaret dengesinde Türkiye aleyhine bir gelişme olarak kaydedildi.

İşgücü Gelirleri Arttı

İşgücü ödemeleri, 2025’in ilk çeyreğinde %42,9 artarak Gayrisafi Katma Değer içindeki payını %43,7’ye yükseltti. Buna karşılık net işletme artığı/karma gelir, %31,2 artış göstermesine rağmen toplam içindeki payı %35,0’a geriledi.

Ekonomik Görünüm Dengeli Ama Kırılgan

Veriler, Türkiye ekonomisinin hizmetler ve inşaat odaklı bir büyüme gösterdiğini, ancak tarım, sanayi ve dış ticaretteki zayıflıkların dikkat çektiğini ortaya koyuyor. Ekonomistler, iç tüketim ve kamu harcamalarıyla sürdürülen büyümenin dış kaynaklı şoklara karşı kırılgan olabileceğini vurguluyor.

Haber Merkezi 

Eskil Ziraat Odası Başkanı Gazi
Sıradaki Haber Eskil’den uyarı; Tarımda yanlış ilaçlama yasakları getirebilir