Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İlham Veren El Sanatı: Aksaray’ın Geleneksel Dokusu Taşpınar Halılarıyla Canlanıyor!

Aksaray’ın el sanatları kültür

Aksaray’ın el sanatları kültür arasında yer alan halı dokumacılığında Taşpınar halıları dikkat çekiyor. 1960 yıllarına kadar halı desenleri Aksaray çevresindeki her köyde kendine özgü bir karaktere sahip olduğu biliniyor.

Daha sonra Taşpınar halısı modeli yaygınlaşarak Aksaray’ın kültürüne önemli etkilerde bulunuyor. Taşpınar halısında desenlerin büyük bir bölümünün nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor. Fakat desenlerin yöre köylerde de kullanılmaya başladığı ve yapılan yeni motiflerle çoğaltıldığı biliniyor.

Aksaray ve çevresinde hali dokumacılığı önemli bir yere sahip iken tarihi kaynaklarla birlikte halıcılıkla ilgili yayınlarda sadece Selçuklular devri halıcılığı hakkındaki seyahatname bilgileri veriliyor. Aksaray yöresinde halıcılık Selçuklular döneminde Aksaray halıcılığı, Osmanlılar döneminde Aksaray halıcılığı ve günümüz Aksaray halıcılığı şeklinde olmasıyla üç dönemde ele alınıyor. Günümüz Aksaray halıcılığı “Taşpınar Halıları” adıyla tanımlanıyor.

Taşpınar halılarında bitkisel motifleri üsluplaştırılmış olmasıyla birlikte bitkisel süslemelerin kökeninin ne olduğunu söylenmesi güç haline geliyor.

Çeşit olarak zengin olan Taşpınar halılarının ana malzemesi yündür. Bununla birlikte, Aksaray’ın dağ ve ova köylerinde yaşayan ve koyun yetiştiriciliği ile uğraşanlar için yılda bir kere uygulanan koyunlarda yapılan kırkım işlemi sonucunda elde ediliyor. Elde edilen yünler dokumalarda ham madde olarak kullanılıyor.

Haber: Fatma Altınok