Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ihlara Vadisinin eski yapılarından; Eğritaş Kilisesi

Aksaray Ihlara Vadisi içerisinde

Aksaray Ihlara Vadisi içerisinde yer alan Eğritaş kilisesi, vadinin en eski yapıları arasında yer alıyor. Aksaray’da gezilecek yerleri merak edenler için uğrak bir nokta haline dönüşen kilse Hristiyanlık dinine ait tasvirlerle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Tek nefli uzunlamasına dikdörtgen planlı olan Eğritaş kilisesi beşik tonozlu tasarımı ve içerisinde bulunan mezar odalarına bağlanan ayrı bir mekanları vardır. IX. yüzyılının sonuna veya XI. Yüzyılları arasından tarihlenen kilise geçmişten günümüze ışık tutuyor.

Eğritaş kilisesi çok büyük bir yapıya sahip olup Ihlara Vadisinin en eski yapıları arasında yer alıyor. Kilisenin içerisinden doğu duvarından Meryem’e ithaf edilen kitabe bulunuyor. Kilisede Hristiyanlık dinine yönelik tasvir edilen freskler yer alıyor.

İki melek arasına tahta oturan İsa, Müjde, Ziyaret, Su denemesi, Doğum, Hz.Yusuf’un rüyası, Mısır’a kaçış, vaftiz, Kudüs’e giriş gibi konuların ele alındığı freskler zaman içerisinde yıpranmış olsa da hala görünmeye değer görülüyor.

Eğritaş Kilisesinde ziyaretçileri en fazla dikkati zaman içinde yıpranmış olmasına rağmen tasvir edilen fresklerin boyaları canlı ve renkli halde duruyor olması ziyaretçileri etkilemeyi başarıyor.

Fatma Altınok