Aksaray Belediyesi’nin, Aksaray’ın farklı noktalarında gençlere ve çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için açtığı kitap konaklarına bir yenisi daha eklendi. Hoca Ahmed Yesevi Kitap Konağı, halkın ve çocukların yoğun katılımıyla açıldı.
Hoca Ahmed Yesevi Kitap Konağı açılışına, AK Parti Yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Ak Parti Milletvekilleri Cengiz Aydoğdu, Hüseyin Altınsoy, Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, il müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Kitap konaklarını Aksaray’a kazandırarak önemli hizmetler veren Belediye Başkanı Evren Dinçer açılışta yaptığı konuşmada; “Yerel Yönetimlerden Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz bugün Aksaray’ımıza geldiler. Şeref verdiler. Saha ziyaretlerimiz kapsamında belediyemizin bir hizmetini daha bugün açılışını yaparak vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Aksaray Hoca Ahmet Yesevi Kitap Konağı’mızı hizmete sunuyoruz. Aksaray Belediyesi olarak gençlere, Aksaray’ımızın eğitim, öğretim camiasına katkı sunmak ve gelecek zaman dilimlerine gençlerimizi hazırlamak adına yapmış olduğumuz hizmetlerimizden bir tanesi. Daha öncesinde aynı konsepte olan iki tane kitap konağımızı hizmete açmıştık. Bu da 3’üncüsü. Aksaray’da toplam 5 tane kitap konağımız mevcut bulunmakta. İnşallah bu hizmetimiz mahallemizdeki gençlerimiz başta olmak üzere tüm yaş gruplarımıza hizmet verecek. Onlar buradan ziyadesiyle faydalanacaklar. İçerisinde kitap okuma salonları, bireysel ve grup çalışma odaları ile gençlerimizin aynı zamanda araştırma yapabilecekleri alanlar mevcut. Gençlerimiz, burayı kendi evleri gibi kullanacaklar ve ziyadesiyle istifade edecekler. Elbette tüm mahallelerimiz Aksaray’ımız için önem arz ediyor ama Cumhuriyet mahallemiz ve Yunus Emre mahallemiz hükümetimizin yapmış olduğu en önemli yatırım hamlelerinden biri olan TOKİ İdaremizin yapmış olduğu sosyal konutlarımızın ağırlıklı bulunduğu bir bölgemiz. Dolayısıyla da Aksaray’ımızdan mesafe olarak uzak olması bizim buraya hizmet getirmediğimiz veya getirmeyeceğimiz anlamına gelmemesi adına göreve geldikten sonra Aksaray’ımızın merkezdeki mahallelerine ne yapıyorsak aynısını ve daha güzelini bu mahallelerimize yapmanın gayreti içerisindeyiz. Malumunuz, mahallemize içinde sosyal tesiste barındıran, belediye hizmet birimlerinin de bulunduğu çok güzel bir Pazar yerimizi yaparak hizmete açtık. Yine aynı şekilde önceki dönem meclis başkanımızın katılımıyla çok güzel bir kadın aktivite merkezimizi hizmete açtık. Yine mahallemizin yerelde neye ihtiyaç duyduysa onları da gidermek ve karşılamak adına da bu hizmetlerimiz sürekli devam ediyor. Kitap konağımızda bunlardan bir tanesidir. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Gençlerimize yaptığımız yatırımlara yenisini ekleyerek yine yatırımlarımıza devam edeceğimize belirtmek istiyorum. Bu hizmetimizin de şehrimize, mahallemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Başkan Dinçer’in konuşmasının ardından sahneye çıkan AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz; Güzel bir 30 Ağustos gününde, zaferin 101. yıldönümünde Kurtuluş Savaşı’mızın adeta mührü olan 30 Ağustos Zafer bayramını kutladığımız bugünde ve güneşli Aksaray gününde, Aksaray Belediyesi’nin çok güzel bir hizmeti olan Hoca Ahmet Yesevi Kitap Konağı’nın açılışı dolayısıyla birlikteyiz. 30 Ağustos dolayısıyla bayramın güzelliklerini beraber yaşadık. Sevgili belediye başkanımızın yaptığı güzel bir hizmet ki bu aslında üçüncüsüymüş. Aksaray’ımız Somuncu Baba’nın şehri. Allah onu nurlar içinde yatırsın, onlar nurlar içinde yatıyorlar. Böyle bir güzelliği, böylesine güzel bir hizmeti burada benimde olmamla katkımın olmasını sağlandı. Tebrik ederim başkanımızı. Benim için çok anlamlı. Kitap konakları son yıllarda gençlerimize belediyelerimizin verdiği hizmetlerden birisi oldu. Kitabın kokusunu aldığımız, kitabın içinde olduğumuz tevekküle ve varlığımızın temel felsefesini nedenini ve niçinini tevekkül imkânı veren bize kitapları bu konaklarda görüyoruz. Eskiden mütevazı kütüphaneler vardı şehirde ama bunların sayısı bir ve iki tane olduğu için şehir kütüphanesi denirdi. Bizim çocukluk yollarımız da oraya gider, orada bir iki saat durma fırsatımız bulurduk veya oradan ödünç bir kitap alırdık. Şimdi çocuklarımız buraya geliyorlar. Burada onlara çeşitli hizmetler veriliyorlar. Ayrıca da burada istedikleri kadar kalıyorlar. Kitabı da ödünç alıyorlar, iade ediyorlar veya burada yazıyorlar, çiziyorlar. Allah’ım bu tür hizmetlerim sayısını da artırmamızı nasip etsin. AK Parti belediyeciliğinin insana dokunan, insan odaklı hizmet yapma felsefesinin en güzel örneklerinden bir tanesi bu. Biz hizmeti siyasal iletişim aracı olarak vazgeçilmez görüyoruz. Hizmet şart. Hizmeti mutlaka yapacağız ama hizmetten öteye bir adım daha var gönüllere giriyoruz. Gönüllere gireceğiz. Gönle girmemiz için insanımızı ihtiyacını karşılamayı vazgeçilmez bir adım olarak görüyoruz. O adımın ikinci aşaması gönüllere girmektir. Evren Dinçer kardeşimiz de gönüllere girme meselesini de başarıyla sonuçlandıracaktır. 2024 seçimlerine giden süreç içerisinde Allah’ın izniyle böylesi güzel hizmetlerle birlikte hizmet belediyeciliği onu takip eden gönül belediyeciliği etmesinin gereklerini eksiksiz yerine getirecek.” şeklinde konuştu.
Hoca Ahmed Yesevi’nin tarihteki öneminden bahseden AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu; “30 Ağustos gününe Ahmet Yesevi ismi çok yakıştı. 30 ağustos Anadolu’nun vatan olarak bizde kalmasının ikinci tescili, inşallah edebi mührü, gururu, milletimiz tarafından, kahraman ordumuz tarafından, Kuvayı millîye dediğimiz o ateş parçası Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki ki o ateş parçası ordunun bize hediyesi, Ahmet Yesevi de Anadolu’yu bize vatan yapan silsilenin önündeki adam. Ahmet Yesevi bütün o Anadolu’yu bize yapan Hacı Bayramlar Hacı Bektaşlar, Yunus Emreler, onların hepsinin o kafilenin önündeki adam. Piri Türkistan denir. Türk İslam’da, Türkistan’ın piri denilir. Bizim geldiğimiz yerlerde ki büyümüz menkıbe şöyledir: Ahmet Yesevi ocağından aldı bir tutam koru saçtı o kıvılcım halinde bütün orta doğuya Anadolu’ya her yere düştü. O kıvılcımların düştüğü yere Yesevi dervişleri Yesevi güvercinleri derler. Yesevi dervişleri gittiler tekkelerini kurdular mekteplerini kurdular. Oralarda ocağı tüttürdüler ve oraları meskûn mahal haline getirdiler. Yani coğrafyayı vatandaştırdılar. Ahmet Yesevi’nin bir özelliğini daha söyleyeyim. Bizim Somuncu Babamızın piridir Ahmet Yesevi. O Somuncu Baba dergâhın da görürsünüz çile hane o çile hane geleneğini başlatan adam Ahmet Yevesidir. Ahmet Yesevi 63 yaşında gelince 63 yaşından sonra artık haddi aştık bundan sonra yeryüzünde olamayız demiş neden Hz. peygamber 63 yaşında vefat ettiği için ondan daha fazla yaşamamız haddi aşmaktır demiş. Menkıbeye göre; bütün ömrünü çile hane de geçirmiş. Daha sonra bütün Türk dervişleri diğer İslam ülkelerinde çile hane yok tur. Sadece bizim Anadolu’muzda vardır. Çile hane geleneği devam etmiştir. “Uzlet, kendi kendisine baş basa kalma”.
Gençlere seslenen Aydoğdu; “Kendi kendinle baş başa kalma nedir? Dünyanın bütün kültürleri, bütün felsefelerinde ki Yunandan, Budizm’den, Hristiyanlıktan hepsinin özü özeti iki kelimedir. “Kendini bil. Kendini bilen Rabbiniz bilir. Kendini bilen dünyayı bilir”. Kendini bilen her şeyi bilir. O uzletin anlamı da odur. Kendini ile baş başa kalmak, kendini bilmek. Böyle bir kitap evine böyle bir isim verildiği için ben Sayın Başkanımızı tebrik ediyorum. Teşekkür ediyorum. Gençlerimiz için inşallah burası hayırlı olacak. Burada açılan zihinler Türkiye’nin ufkunu aydınlatacak.” Diyerek sözlerini noktaladı.
Açılışta konuşma yapan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu; “Benim Valiliğimin 12’inci günü. Çiçeği burnunda bir valiyim şu anda. Aksaray’da sizlerle birlikte ikinci bir heyecanı yaşıyorum. Maşallah açılışlarla başladık. Evren Dinçer kardeşimizle ikinci açılışı yapacağız. Umarım bu açılışlar devam etsin” dedi.
Gelişmiş ülkelere göre Türkiye’de okuma alışkanlığının artması gerektiğini ifade eden Kumbuzoğlu; “Türkiye gelişen büyük bir ülke. Atılım ve yatırımlarımız her yerde var. Kütüphane, kitap çok değerli ve önemli. Bunların sayıları git gide artıyor. Ama çok daha önemlisi içini doldurmaktır. Kitap okuyan gençlerimizin, vatandaşlarımızın sayısının artmasıdır. Gelişen ülkelere baktığımız zaman kitap okuyan kişilerin fazla olduğunu ben şahsen tespit ettim. Örneğin Avrupa’da; Almanya’da, İngiltere’de, Fransa’da ve diğer ülkelerde metroya biniyorum herkes kitap okuyor. Ama ülkemize bakıyorum herkes yanındakiyle sohbet ediyor. Kitap okuyan sayısı gerçekten çok az. Ancak 1994’ten bu yana gözlem yapıyorum, gelişiyoruz. Özellikle Ankara’da metrolarda yolculuk yapan gençlerimiz kitap okumaya başladı. Gittikçe artıyor. Bu tür kafeler, konaklar her yerde çoğalıyor. İlk önce okumak gerekiyor. Okuma üzerine inşa etmemiz gerekiyor. Aksaray’da İl Halk Kütüphanemiz var, belediyemizin var, üniversitemizin var. Gençleri buralara daha fazla nasıl çekebiliriz, valilik olarak bunu en iyi şekilde yerine getireceğiz” diye konuştu.
Tarihi bilmenin önemini vurgulayan Kumbuzoğlu; “Hep diyoruz ya istikbal göklerdedir. Aynı zamanda istikbal köklerdedir. Kök ne demek, kökümüze iyi sahip çıkmalıyız. Nereden geliyoruz, tarihimiz nedir. Bunlara sahip çıkmak için bol bol okumamız gerekiyor. Bir ağacın kökleri zayıfsa meyve veremez, çiçek veremez, büyüyemez. Bir toplum da okuyup kendi değerlerini kavrayamazsa, emperyalist güçlerin, kötü niyetli kişilerin etkisi altına girer. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiçbir zaman esaret görmemiştir. Bunun en büyük nedeni tarihi köklerimize hâkim olmamızdır. İnşallah bu eserlerle, okumayla, görmekle, tanıtmakla, anlamakla, bütün gençliğimizin köklerini sapasağlam dik tutacağız Allah’ın izniyle. Eğitimi seferber olarak kabul edip, bütün icraatlerimizi eğitim üzerinde sergileyeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.
Konuşmaların ardından kurdele keserek açılışı yapan protokol üyeleri, daha sonra kitap konağını gezerek incelemelerde bulundular. Sıcak havaya rağmen açılışa gelerek ortama neşe katan çocukları unutmayan belediye ekipleri, çocuklara dondurma ikramında bulundu.
Haber: Avni Kuru