Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Helvadere’de tek başına kalan Rum kadınların dokunaklı öyküsü!

Helvadere’de 1924 Nüfus Mübadelesi

Helvadere’de 1924 Nüfus Mübadelesi Yankıları: Tek Başına Kalan Rum Kadınların Hikayesi

Helvadere kasabasında yaşayan Nurcan Icli Gecsoyler, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 1924 yılında gerçekleşen Yunanistan ile nüfus mübadelesi sırasında zor şartlar altında tek başına kalan beş Yunanlı kadının hikayesini duyurdu.

Paylaşımında öne çıkan isim, Helvadere’de yaşayan ve ailesinin uzun bir yolculuk için ayrılması sonucu tek başına kalmış olan gayrimüslim Varvara (Sabiye) oldu. Gecsoyler, Varvara’nın yaşlılığı nedeniyle Yunanistan’a gitmeye gücü olmadığını ve Helvadere’de kalmaya karar verdiğini belirtti.*

Toplamda beş Rum kadının Helvadere’de kaldığını açıklayan Gecsoyler, bu kadınlardan birinin kendi ailesine ait olan babaannesi Marine (Feride) olduğunu paylaştı. Gecsoyler, bu duygusal hikayede, Helvadere’de yaşayan tek Rum kadının yanı sıra diğer ikisinin Gelveri’de kaldığını ifade etti.

1924’te gerçekleşen nüfus mübadelesi sırasında, bu kadınların yakınlarının Yunanistan’ın Kavala ve çevresine yerleştirildiğini vurgulayan Gecsoyler, tarihî bir döneme ışık tutarak toplumun geçmişine duyulan özlemi yansıttı.

Haber: Fatma ALTINOK