Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gözlük Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş gözlüklerinde talep arttı Bizde Aksaray Yenigün Gazetesi olarak konunun uzmanına güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeliyiz sizin için sorduk.

Kaşlı Optik’in sahibi Eray Kaşlı gözlük alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. “Yazın gelmesiyle güneş gözlükleri biraz daha ön plana çıkıyor. Güneş gözlüklerini de alırken dikkat edilmesi gereken şeylerden bazıları güneş gözlüklerinin %100 ultraviyole korumalı olması lazım” diyen Kaşlı; “Çünkü ultraviyole olmayan camlar, güneşten gelen o zararlı ışınlara karşı bir koruma sağlamaz ve göze büyük dezavantajları olur. Gözde yaralanmalara hatta kanamasına dahi sebebiyet verebilir, kataraktın büyük tetikçisidir” dedi.

Gözlük alırken orijinal tercih edilmelidir diyen Eray Kaşlı ;”Orijinal gözlük alırken dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi gözlüğü taktığımız zaman görüntüde herhangi bir dalgalanma, olmamasıdır. Dalgalanma boyama camlara olan ve çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biridir. Gözlüğün orijinal olduğunu oradan anlayabiliriz. Boyama camlarda genelde bu dalgalanmalara sebebiyet verebilir” dedi.

İdeal gözlük seçimine de değinen Eray Kaşlı; “Işık emilimi uygun olmalıdır. Şehir içinde yüzde 40-50 arasında bir emilim olması gerekir. Dağlık bölgelere çıkıldıkça bu 50-75 arasına yükselir. Deniz kıyısında veya kayak yaparken 80-85 arası emilim uygundur. İnsanlar güneş gözlüğü seçerken dikkat etmesi gereken şeylerden birisi. Yüz tipine uygun olmasıdır. Oval yüzlerde, yuvarlak, ketay dediğimiz modeller, dikdörtgen. Bütün modeller uyumlu olur oval yüzlere ve yuvarlak yüzlerde daha çok dikdörtgen, kare böyle damla modeli dediğimiz modeller uygundur. Karede yuvarlak, ketay, pilot, damla ve yuvarlak gözlükler daha uygundur. Üçgenlerde de biraz daha böyle yuvarlak ve köşeli çerçeve modelleri daha uygun olabilir. Kalp dediğimiz yüz modelinde böyle çene kısmının biraz daha sivri geldiği modellerde yine aynı şekilde köşeli veya birazcık daha uçlara doğru sivrileşen, alt tarafı daha oval gözlükler daha uygun olacaktır” dedi.

Eray Kaşlı son olarak “Güneş gözlüğü dışında optik gözlük alırken de hafif gözlük almak her zaman daha avantajlıdır. Çünkü hem burnu yormaz hem de kulak arkasında yaralanmalara sebebiyet vermez. Kemik modellerde herhangi bir fazla deformasyon olmaz. Ama metallerde metal olduğu için eğilmeler, bükülmeler olabilir, onların düzeltilmesi gerekebilir” dedi.

Haber: Avni Kuru